ГоловнаЕкономікаБізнес

Нардеп пропонує включити вартість акцизних марок в акцизний податок

Терьохін очікує баталій у сесійній залі Ради з цього питання

Нардеп пропонує включити вартість акцизних марок в акцизний податок
Фото: news.nikcity.com

Вартість акцизних марок повинна бути включена в акцизний податок, заявив народний депутат Сергій Терьохін. Така норма міститься в законопроекті "Про внесення змін до Податкового кодексу України" (№ 3044), одним з розробників якого є депутат.

За словами Терьохіна, включення плати за марки в акцизний податок унеможливить постійні зміни цін на марки.

"Для держави краще, щоб компанії платили лише акциз. Марка - це обов'язковий неподатковий платіж, який не йде в бюджет. Я особисто говорив про це з міністром фінансів. Він за скасування окремої плати за акцизні марки. Хто проти? Той, хто робить бізнес на акцизних марках. Ми прогнозуємо, що в сесійній залі з приводу марок будуть баталії, оскільки існує кілька компаній, які лобіюють нові види паперових марок", - прогнозує Терьохін.

Нардеп закликав виробників підакцизних товарів підтримати його звернення до спікера Верховної Ради з проханням прийняти законопроект за прискореною процедурою.

У свою чергу в.о. директора департаменту контролю за обігом підакцизних товарів Міндоходов Віталій Герц заявив про підтримку ініціативи народних депутатів з боку виконавчої влади.

Виробники тютюнових виробів зі свого боку звернулися з проханням підтримати впровадження сучасної цифрової системи контролю сплати акцизного збору. Система дозволить надавати в автоматичному режимі дані уряду про обсяги виробництва, сплати акцизу і маршрут пересування тютюнових виробів. Пропозиція про впровадження автоматичної комплексної системи контролю акцизу на тютюнові вироби також знаходиться на розгляді Верховної Ради.

Нагадаємо, 25 березня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що використання акцизної марки як засобу обліку підакцизних товарів є малоефективним і замість неї слід ввести електронний облік підакцизних товарів.

8 квітня перший заступник міністра доходів і зборів Ігор Білоус, який курирує податкову політику, заявив, що він розраховує, що електронна акцизна марка може бути введена в Україні в другому півріччі 2014 року.

Податкова міліція, яка діє при Міністерстві доходів і зборів України і найближчим часом буде реформована в службу фінансових розслідувань, в квітні-травні 2014 року вилучила з незаконного обігу понад 5 млн пляшок фальсифікованих алкогольних напоїв, 2,5 млн пачок цигарок.

Зараз в Україні вартість акцизних марок найвища серед країн СНД. Після підвищення ціни у вересні 2013 року акцизні марки в Україні коштують у 3,5 раза дорожче, ніж у Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram