ГоловнаЕкономікаДержава

Росія не згодна на середню ціну на газ між $268,5-$385, - Продан

Арбітражний розгляд є єдиним способом вирішення спору між "Нафтогазом" і "Газпромом"

Росія не згодна на середню ціну на газ між $268,5-$385, - Продан
Фото: www.dyvys.in

Росія відхилила запропоновану Єврокомісією середню ціну газу між 268,5 і 385 дол. за 1 тис. куб. м як проміжну до врегулювання питання між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром".

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, повідомила прес-служба Міненерго.

"Єврокомісією була запропонована середня ціна між 268,5 і 385 доларів за тисячу кубометрів газу як проміжна до остаточного врегулювання питання взаємовідносин між "Нафтогазом" і "Газпромом". Але російська сторона відхилила цю пропозицію. Відповідно, українська сторона залишається на своїй позиції щодо встановлення проміжної ціни в розмірі 268,5 долара за тисячу кубометрів газу до остаточного врегулювання відносин між компаніями, в тому числі і до остаточного рішення в Стокгольмському арбітражному суді", - повідомив Продан.

За словами міністра, арбітражний розгляд є єдиним способом вирішення спору між "Нафтогазом" і "Газпромом" про постачання газу в Україну за відсутності згоди Росії на перегляд контракту.

Сторони не можуть домовитися про ціну на газ для України. Запропоновану Росією ціну в $385 за тисячу кубометрів (з урахуванням стодоларової знижки) в Києві вважають невигідною. Українська сторона наполягає на перегляді ціни в контракті між "Газпромом" і "Нафтогазом" і хоче, щоб ціна була на рівні $68,5 доларів, як до 1 квітня.

Нагадаємо, прем'єр України Арсеній Яценюк заявив, що "Нафтогаз" відкинув знижку в $100, оскільки її запропонували оформити у вигляді зниження експортного мита. У такий спосіб знижку так само легко скасувати, як і надати. Україна наполягає на контрактному закріпленні знижки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram