ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ збільшив кількість критеріїв для визнання банку проблемним

Від початку року в Україні луснули вже 10 банків

НБУ збільшив кількість критеріїв для визнання банку проблемним
Фото: Макс Левин

Національний банк збільшив кількість критеріїв, які можна використати для визнання банку проблемним.

Про це йдеться в нових поправках до Положення про застосування НБУ заходів впливу за порушення банківського законодавства, пише "Інтерфакс-Україна".

Приміром, тепер банк визнаватимуть проблемним, якщо він не розкриє відомостей про своїх власників або ж якщо керівників банку суд визнає винуватим у фінансових злочинах.

Новими критеріями визнання банку проблемним стали також невиконання ним без обґрунтованих причин розпоряджень або вимог Нацбанку про усунення порушень банківського законодавства або нормативно-правових актів НБУ, а також ненадання уповноваженим особам Нацбанку інформації, документів та їх копій.

Крім того, банк може потрапити в категорію проблемних у разі конфлікту між органами управління та/або акціонерами банку, які негативно впливають на його ефективне управління. Ще одним додатковим критерієм НБУ визначив невиконання свого розпорядження про відсторонення посадової особи банку або заборону власникові великої частки голосувати своїми акціями.

Нарешті, Нацбанк може зарахувати банк до проблемних, якщо проти нього винесено судове рішення, виконання якого може негативно вплинути на репутацію банку та/або обернутися втратою понад 1% активів.

Нагадаємо, що від початку цього року статус проблемних отримали вже 10 банків, останній з них - Автокразбанк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram