ГоловнаЕкономікаБізнес

Компанії Фірташа заборгували Україні 6 млрд грн, - Яценюк (оновлено)

Прем'єр заявив про початок судових процесів проти олігарха

Компанії Фірташа заборгували Україні 6 млрд грн, - Яценюк (оновлено)
Фото: Макс Левин

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що компанії Дмитра Фірташа винні Україні близько 6 млрд грн.

Про це він сказав, виступаючи у Верховній Раді зі звітом про 100 днів роботи уряду.

"Компанії, які пов'язані з Дмитром Фірташем, заборгували українській енергетичній системі близько 6 млрд грн. Ми почали судові процеси щодо всіх боргів. І будемо робити це, щоб повернути справедливість, у тому числі в українську економіку", - заявив прем'єр.

Через кілька годин після виступу Яценюка стало відомо про те, що Господарський суд Києва відновив провадження за позовом НАК "Нафтогаз України" про ліквідацію ЗАТ "УкрГаз-Енерго", єдиного постачальника газу в Україну в 2006-2007 роках. Вона підконтрольна кіпрській компанії Сentragas Holding, пише УНІАН.

Влітку 2013 року Господарський суд Києва зобов'язав НАК повернути 50% акцій "УкрГаз-Енерго" на баланс самого підприємства. Також торік суд визнав право власності "УкрГаз-Енерго" на 4,862 млрд куб м газу, який знаходиться в підземних сховищах газу.

Яценюк також нагадав депутатам про вчорашнє рішення уряду розірвати укладені з Фірташем договори оренди титатнових копалень - Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК.

Ці комбінати, розташовані в Іршанську (Житомирська область) і Вільногірську (Дніпропетровська область), є постачальниками сировини для "Сумихімпрому", "Кримського титану" і Запорізького титано-магнієвого комбінату. Останні два підприємства контролюються Дмитром Фірташем.

Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК перебувають в оренді у "Кримського титану" вже десять років. Договір оренди виробничих комплексів комбінатів закінчується на початку вересня цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram