ГоловнаЕкономікаБізнес

​Малий бізнес просить не давати місцевій владі повноваження щодо заборони торгівлі пивом і сигаретами

Ухвалення законопроекту загрожує банкрутством власникам кіосків

​Малий бізнес просить не давати місцевій владі повноваження щодо заборони торгівлі пивом і сигаретами
Фото: klim-ua.blogspot.com

Банкрутство малого бізнесу, який працює у сфері дрібної роздрібної торгівлі, буде неминучим, якщо влада ухвалить зареєстрований у парламенті законопроект №4747, що дозволяє органам місцевого самоврядування обмежувати або забороняти продаж пива, алкогольної, винної та тютюнової продукції.

Про це повідомив віце-президент Національної організації роздрібної торгівлі (НОРТ) Микола

Ганул "Укрінформ".

"Міським, сільським та селищним радам можуть дати право на свій розсуд забороняти торгівлю пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, вином і тютюновими виробами на території відповідних населених пунктів. На думку роздрібників, це призведе до масової корупції на рівні органів місцевого самоврядування та, як результат, банкрутства дрібного роздробу, для якого торгівля підакцизними товарами є основним джерелом існування", - сказав він.

На думку члена ради підприємців при Кабміні Геннадія Черевка, згідно зі ст. 42 Конституції України та ст. 43 Господарського кодексу держава гарантує свободу законної підприємницької діяльності. Водночас законопроект №4747 порушує права, гарантовані Основним законом, ставить під сумнів дію принципу верховенства права і віддаляє нас від перспективи цивілізованого, вільного європейського ринку. Хоча саме вільний ринок є базовою вимогою для держав, які бажають отримати перспективу членства в ЄС, особливо після підписання угоди про Асоціацію та наміру стати частиною єдиної Європи.

Ухвалення подібних законів тоді, як Україна заявила про початок процесу адаптації законодавства України до європейського, ставить під сумнів євроінтеграційні прагнення нашої держави, вважає він. "Замість обіцяного надання регіонам більшої свободи в розпорядженні зібраними податками держава ставить їх в безвихідну ситуацію, даючи їм тільки важіль тиску на малий бізнес, а це лише провокує беззаконня. Ми б хотіли звернути увагу місцевої влади на те, що така підміна не дасть їм коштів на розвиток, а малий роздрібний бізнес, що платив місцеві податки, муситиме закритися", - зазначив Черевко.

На думку юриста "Асоціації Київ-МАФ" Петра Кузьменка, ухвалення законопроекту №4747 є неправомірним обмеженням конкуренції, що порушує ст. 42 Конституції України, яке призведе до збільшення нелегальної торгівлі алкоголем і тютюном, адже легальних операторів більше не захищатиме закон. Якщо на території кожної місцевої ради будуть свої правила торгівлі пивом, алкоголем і тютюном, держава ризикує не зібрати податкові надходження з підакцизних товарів, більшість продавців яких просто підуть в тінь.

Обмеження торгівлі підакцизними товарами призведе до неоднозначного правозастосування норм законодавства не тільки в різних областях, але і в різних населених пунктах. У підсумку малий бізнес, який чесно працює, закриється, співробітників звільнять, нелегальний бізнес отримає надприбутки, а держава - зменшення податкових надходжень і черговий удар по репутації, - резюмував юрист.

На думку голів громадських організацій, що об'єднують представників дрібної роздрібної торгівлі більшості регіонів України, ухвалення законопроекту №4747 потрібно відкласти як мінімум до проведення реформи місцевого самоврядування, а до розробки та розгляду подібних ініціатив, що руйнують малий та середній бізнес, необхідно залучати і враховувати думку представників роздрібної торгівлі, про що вони підписали відповідне звернення до уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram