ГоловнаЕкономікаДержава

Посол США: Крим понесе величезні збитки через російське вторгнення

Американці не знають, як Україні повернути втрачений півострів

Посол США: Крим понесе величезні збитки через російське вторгнення
Фото: www.day.kiev.ua

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт вважає, що Крим понесе величезні збитки через російське вторгнення.

Про це він сказав в інтерв'ю "Зеркалу недели", відповідаючи на питання, які перспективи видобутку на чорноморському шельфі біля берегів Криму після окупації півострова.

"Нульові. Сполучені Штати не визнають незаконної анексії Криму. Через незаконність російського статусу Криму, я думаю, ви навряд чи побачите на півострові якісь міжнародні компанії. Через російське вторгнення економіка Криму понесе величезні збитки. Ви вже бачите це, наприклад, в області туризму. Я думаю, це проявиться і у сфері інвестицій", - сказав він.

Пайєтт додав, що не знає, як Україні повернути Крим, але пообіцяв, що США не визнають російську анексію і будуть всіляко підтримувати український уряд в цьому питанні.

Нагадаємо, головне економічне надбання Криму - багатий газом чорноморський шельф. За оцінкою міністра енергетики Юрія Продана, вартість ділянок на шельфі, які фактично перейшли під контроль Росії становить близько $ 40 млрд. Раніше український уряд планував суттєво активізувати видобуток газу на шельфі.

Зокрема, у 2012 році Україна вибрала переможцем конкурсу з видобутку вуглеводнів на Скіфській ділянці шельфу Чорного моря пул компаній Exxon Mobil (США), Shell (Британія - Нідерланди), OMV Petrum (Румунія) та НАК "Надра України", однак до робіт там досі не приступили. Більш того, після окупації Криму у Shell заявили про вихід з цього проекту.

У 2013 році ділянки надр Суботіна, Абіха, Маячна і Кавказька на Чорноморському шельфі віддали італійській компанії Eni і французькій EDF.

Окрім того, Прикерченську ділянку шельфу вже давно віддали фірмі Vanco Prykerchenska, яка входить до сфери інтересів Ріната Ахметова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram