ГоловнаЕкономікаДержава

У НКРЕ розповіли, наскільки збільшиться плата за світло за новими тарифами

Населення оплачує тільки 24% витрат на виробництво електроенергії

У НКРЕ розповіли, наскільки збільшиться плата за світло за новими тарифами

Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики підвищила роздрібні тарифи на електроенергію для населення на 10-40% з 1 червня. Про це йдеться в повідомленні комісії.

За її даними, підвищення цін було необхідно, тому що населення оплачувало лише 24% фактичних витрат на виробництво, передачу та постачання електроенергії.

"Різниця в тарифах для населення між встановленим та економічно обґрунтованим рівнем покривається всіма іншими непобутовими споживачами, зокрема бюджетними організаціями, сільськогосподарськими споживачами, транспортом, промисловими споживачами. У зв'язку з цим роздрібні тарифи на електричну енергію для непобутових споживачів є фактично завищеними, внаслідок чого постійно збільшується кінцева ціна на всі їхні товари та послуги (більшість продуктів харчування, промислових виробів, побутових та інших послуг, в яких питома вага електроенергії займає значну частку)", - зазначають в НКРЕ.

Комісія стверджує, що підвищення тарифів дозволить знизити субсидування багатих громадян, тимчасом як малозабезпечених держава продовжить підтримувати субсидіями і пільгами.

НКРЕ також зазначає, що затверджене підвищення призведе до зростання витрат громадян, які споживають на місяць до 50 кВт-год, всього лише на гривню, до 150 кВт-год - на 4 гривні, до 300 кВт-год - на 12 гривень, до 500 кВт-год - на 23 гривні, до 800 кВт-год - на 40 гривень, до 1000 кВт-год - на 116 гривень.

Нагадаємо, з 1 червня вартість електроенергії для споживачів, які використовують електричні плити, зросте з 21,54 копійки за кВт-годину до від 23,7 копійки (при споживанні до 250 кВт-год на місяць), для тих, у кого газові плити , - з 28,05 до 30,84 копійки (при споживанні до 150 кВт-год на місяць).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram