ГоловнаЕкономікаДержава

Як далеко підуть ціни

Їжа, ліки і транспорт - рекордсмени квітневої інфляції за даними держкомстату, а курс долара, вартість палива, урожай та ціни на газ визначатимуть подорожчання споживчого кошика до кінця року.

Фото: Макс Левин

Мешканка Києва Оксана Снігур підраховує свої витрати внаслідок останніх економічних подій. 

“Через зростання курсу долара тепер за оренду квартири ми платимо не 2400, а 3000 грн. У березні та на початку квітня чек із супермаркета (купівля продуктів на тиждень*) складав 500 грн, перед Великоднем ціни пішли вгору і тепер наш традиційний тижневий чек "тягне" на 700 грн. Це все через долар”, - вважає Оксана.

Її заробітна платня зафіксована у гривні. Ще один економічний шок для сім’ї Снігурів - мобілізація Оксаниного чоловіка до лав армії 18 березня.

“Ще й одна зарплата відпала” - коментує господиня, хоча додає, що отримала “допомоги” 1400 грн за березень, приблизно 3 тис. за квітень (мобілізованим виплачують зарплатню контрактників). Внаслідок зростання цін та курсу долара сім’я Снігурів відмовилась від покупок у онлайн-магазинах США та від червоної риби (тепер купують її тільки для дитини). Якщо ціни зростатимуть і далі, Оксана готова відмовитись від занять у спортзалі.

Без м’яса і салату

Ціни на продукти харчування зросли майже на 8,5% з початку року, при цьому індекс виробників харчових продуктів склав приблизно 9%, тобто ціни у сфері виробництва харчів зросли навіть більше.

“Купувати стали менше”, - підтверджує Любов Тарасова, власниця продуктового магазину у передмісті столиці.

“На 30% стали менше брати овочі, копченості подорожчали в півтора раза (з 40 грн до 60 грн за кг), продажі таких продуктів впали в два рази. Впала у продажах і кондитерка. Приміром, печиво “Улюблене” коштувало у нас 22 грн за кг, зараз це 29 грн: для пенсіонерів істотним є найменше подорожчання”, - бідкається підприємиця.

Фото: cbslocal.com

Традиційно для весни локомотивом продовольчої інфляції стали овочі та фрукти: +36% та +41% відповідно - це найвищий показник за останні 5 років, у кризовому 2008 році ціни на овочі у квітні зросли на 57%, на фрукти -- на 37%,.

Причини сезонного подорожчання плодів - закінчення запасів попереднього року. Окрім того, постачальниками значної частини овочів на ринку є селянські господарства, політика ціноутворення яких часто ситуативна, непередбачувана, а можливості до тривалого і якісного зберігання продовольства - обмежені.

Ранні овочі цьогоріч можуть собі дозволити не усі. Галина Чемерис, пенсіонерка із київського передмістя, ще не куштувала ні помідорів, ні огірків, ні ранньої капусти.

“Ось тільки зелену цибульку, що спромоглася виростити біля дому”, - скеровує рукою за будинок, де розташовані життєдайні грядки. Зараз у родині зовсім не купують м’яса (лише іноді ліверну ковбасу), не вистачає грошей на новий одяг.

“Раз на тиждень купуємо пакет молока і розводимо водою”, - скаржиться пані Чемерис. Вона отримує пенсію 1100 грн, чоловік - 1300 грн. Запевняє, що виплачують соцдопомогу без затримок, однак на відміну від курсу валюти та цін, збільшення пенсії не очікують.

Великий долар і золотий газ

Головними чинником інфляції, безумовно, стало зростання обмінного курсу іноземної валюти. Наприкінці 2013 року готівковий курс долара становив 8,2-8,29 грн (купівля-продаж), повільне зростання курсу почалось у січні, а в середині лютого перетнув позначку у 9 грн, у середині квітня досяг максимуму (12,5-13,3 грн). У травні готівковий курс стабілізувався навколо позначки у 12 грн.

Фото: Макс Левин

У Нацбанку обіцяють, що курс тепер буде плаваючим, адже за словами Степана Кубіва “курс 8 грн за долар для держави коштував більше, ніж ми зараз залучаємо від міжнародних кредитних організацій”, а тепер ціна на валютному ринку формуватиметься “так само, як і на продуктовому: сьогодні ковбаса продається за однією ціною, завтра за іншою.”

Ціни на паливо на 90% залежать від курсу долара, тому підвищення курсу потягло вгору ціни на бензин. Якщо роздрібна ціна бензина A-95 за даними консалтингової компанії А-95 ще наприкінці січня становила 10,8 грн за літр, то уже на початку березня - 12,6 грн за літр, в середині квітня - 15,4 грн за літр і такою залишається досі. Згідно із опитуванням водіїв на ресурсі AUTO.RIA.com понад 70% респондентів стали помітно рідше їздити на автівках, а 5% взагалі перестали користуватись власним авто.

З травня у рамках угоди з МВФ зростають ціни на газ для населення у середньому на 56%, і це лише початок поетапного збільшення цін до економічно обґрунтованого рівня, що має відбутися за три роки. Якщо раніше ціна на газ для споживачів, що спалювали менше 2,5 тис куб м на рік становила 725,4 грн за 1 тис. куб. м (798 грн без лічильника), то нині тариф становитиме 1182 грн та 1197 грн. відповідно. За даними центру “Нова соціальна та економічна політика”, це призведе до зростання вартості комунальних послуг для власників будинків на 50-70% залежно від площі житла, для власників квартир на 70-200 грн залежно від кількості кімнат.

З квітня за законом України "Про запобігання фінансової катастрофи..." введено 7% ставку ПВД для "ввезення на митну територію України лікарських засобів". За даними Держстату здорожчення фармпродукції та медобладнання склало 15% з початку року, однак ціни на ліки, за словами міністра фінансів Олександра Шлапака, виросли більшою мірою через зростання курсу долара, а участь введеного ПДВ у цьому зростанні усього 5,5% у ціні імпортних ліків та 3% - у ціні вітчизняних.

У сім’ї Чемерисів структурними факторами подорожчання цікавляться мало, натомість пенсіонерів хвилюють номінальні витрати. Чоловік хворіє на рак горла, у пані Галини - варикоз. До подорожчання на ліки витрачали щонайменше 400 грн на місяць, оцінити теперішні витрати пані Галина не береться, та запевняє, що вони відчутно зросли і тепер літня пара може дозволити собі далеко не усіх потрібні медикаменти.

Фото: Макс Левин

Нерайдужні перспективи

Економічні аналітики до кінця 2014-го обіцяють +15% до цін грудня 2013 року, головними чинниками називають курс долара та зростання адміністративно регульованих цін. Однак політична ситуація визначатиме економічний клімат, а загроза війни чи розгортання дестабілізації може спричинити ажіотажний попит на продовольство, у разі чого прогнозувати цінову динаміку стає вкрай складно.

Міжнародна зернова рада зменшила прогноз урожаю світового виробництва зернових для України: очікують 56,8 млн т у 2014-2015 маркетинговому році, а це на 5,7 млн т (9,1%) менше, аніж у минулому, частка України у світовому виробництві зменшується з 3,2% до 2,9%. Мінагропрод на початку травня зменшило прогноз посівних площ під яровими ранніми зерновими та зернобобовими культурами на 10%, при цьому ще залишаються сумніви, чи усе заплановане буде засіяне.

Зменшення врожаю може створити додатковий тиск на ціни: не лише на крупи та хлібо-булочні вироби, а й на м’ясо, молоко та яйця, оскільки ціни на ці продукти пов’язані із цінами на корми.

* Памперси, котячий корм, яйця, кефір, м’який сир, куряче філе, сметана, борщовий набір, молоко, печиво та соки для дитини, шматочок червоної риби для дитини, риба (хек), салат

Валентина КузикВалентина Кузик, журналіст інфокампанії "Сильніші разом!"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram