ГоловнаЕкономікаБізнес

За позовом російського банку на Кіпрі арештовано активи Тарути

Причиною позову з боку ВТБ став інцидент з банком ТОВ "Єнісейський фанерний комбінат"

За позовом російського банку на Кіпрі арештовано активи Тарути
Сергей Тарута
Фото: Александр Ратушняк/like.lb.ua

Суд Кіпру арештував майно, що належить губернаторові Донецької області Сергію Таруті, повідомляє "Коммерсантъ".

Підставою для такого рішення став позов російського банку ВТБ.

Усього арешту зазнали вісім структур, причетних до Тарути, зокрема компанії Dargamo Holdings Ltd. і Arrowcrest Ltd. Остання повністю належить донецькому губернаторові. Окрім іншого, ця компанія володіє 25% українського футбольного клубу "Металург".

Щодо Dargamo Holdings Ltd., то, за даними видання, ця компанія є непрямим акціонером корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД), де Тарута володіє міноритарним пакетом акцій. Раніше він був одним з основних власників ІСД, але 2009 року продав цінні папери російським підприємцям, зокрема екс-співвласникові Evraz Group Олександру Катуніну.

Причиною позову з боку ВТБ став інцидент з банком ТОВ "Єнісейський фанерний комбінат". Протягом декількох років ВТБ видавав кредити цій структурі, внаслідок чого чиста заборгованість банку без урахування відсотків і штрафів сягнула $181,3 млн. 2011 року поручителями кредитів на суму понад $30 млн виступили Катунін і Тарута. 2013 року почалася процедура банкрутства банку, а ВТБ звернувся з позовом до його поручителів. Суд визнав обґрунтованість претензій, і коли в Тарути виявили кіпрські активи, то було відправлено запит до суду міста Нікосія. Через чотири дні позов задовольнили.

Сергій Тарута займає вельми жорстку позицію щодо самопроголошеної "Донецької народної республіки" і неодноразово обіцяв до кінця боротися з проросійськими сепаратистами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram