ГоловнаЕкономікаДержава

ВВП України за 20 років не виріс ні на відсоток, - МВФ

Економіка досі перебуває на рівні 1993 року

ВВП України за 20 років не виріс ні на відсоток, - МВФ
Фото: EPA/UPG

Економіка України з 1993 по 2013 року зростала гірше, ніж будь-яка інша економіка у Східній Європі.

Це випливає з доповіді МВФ, опублікованої на сайті фонду, пише Lenta.ru. Якщо рахувати за паритетом купівельної спроможності, то економіка країни за 20 років у поточних цінах зросла всього лише в півтора рази, тоді як інші держави регіону показали більш ніж двократне зростання.

Що стосується розрахунку в постійних цінах, то, за даними МВФ, ВВП країни за 20 років не змінився, досі перебуваючи на рівні 1993 року.

Валовий внутрішній продукт у постійних цінах рахують, щоб виключити вплив на нього зміни цін на товари та послуги. Для цього матеріальні блага та послуги, створені на території країни, перераховують в поточних цінах якого-небудь року, прийнятого за базу порівняння. У разі МВФ, це 2007.

Для порівняння, у 2013 році ВВП України у фактичних цінах склав 1455 млрд грн. Але якщо його перерахувати в цінах 2007 року, цей показник скоротився б приблизно до 689 млрд грн (хоча у 2007-2008 роках він істотно перевищував 700 млрд). ВВП за 1993 рік оцінюється у 697 млрд грн.

У доповіді про можливості реформування економіки країни аналітики фонду вказують, що криза на Україні визрівав вже не перший рік, а геополітична напруженість лише прискорила його розвиток. Через "глибокі структурні проблеми" економіка стала вразливою по відношенню до періодичного дефіциту фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram