ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк анонсував позов проти Росії через "Чорноморнафтогаз"

Прем'єр наполягає, що Україна повинна платити за газ 268 доларів

Яценюк анонсував позов проти Росії через "Чорноморнафтогаз"
Фото: www.kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що українська сторона звернеться до суду через заволодіння державною власністю України на сотні мільярдів доларів, зокрема державною компанією "Чорноморнафтогаз".

Про це він заявив журналістам у Брюсселі, коментуючи газові переговори з РФ, повідомляє прес-служба уряду.

Він наголосив, що позиція уряду щодо газової угоди з Росією "дуже чітка": "Ми направили російському "Газпрому" передарбітражну ноту і закликали негайно переглянути угоду. Якщо Росія відмовиться, ми зустрінемося в суді в Стокгольмі. Залишилося менш ніж 20 днів. І це останнє попередження Росії сісти за стіл переговорів і знайти рішення".

Українська сторона, нагадав він, направила російському "Газпрому" офіційний лист з переліком вимог: "Якщо Росія продовжить ціну на газ у 268 доларів за тисячу кубічних метрів, яка вже була встановлена на перший квартал цього року, Україна в десятиденний термін заплатить за газ. Але передусім ми повинні підписати угоду".

"Ще одне важливе питання - Росія анексувала Крим. Росія заволоділа державною власністю України на сотні мільярдів доларів, зокрема державною компанією "Чорноморнафтогаз". Вони вкрали понад два мільярди кубічних метрів українського природного газу. Вони вкрали наші поля, наші компанії, наземні і підводні свердловини", - зазначив Яценюк.

Нагадаємо, Росія нарахувала Україні $3,5 млрд боргу за поставлений газ, а також виставила авансовий рахунок на $1,7 млрд за постачання газу в червні.

При цьому Україна не визнає суми боргу, запропонованої "Газпромом", але й не озвучує своєї оцінки.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram