ГоловнаЕкономікаДержава

Росія подала позов у СОТ через Третій енергопакет

Норми ЄС забороняють "Газпрому" бути власником трубопроводів у Європі

Росія подала позов у СОТ через Третій енергопакет
Фото: EPA/UPG

Росія звернулася з позовом до Світової організації торгівлі у зв'язку із застосуванням Євросоюзом так званого Третього енергопакету.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

Положення документа, на думку Росії, порушують зобов'язання ЄС перед СОТ: вільний доступ до ринку та заборона дискримінації.

Згідно зі статтями Третього енергопакету, компаніям, які видобувають газ, заборонено бути його постачальниками в ЄС, тобто власниками трубопроводів, що знаходяться в Європі. Компанії зобов'язані або продати Євросоюзу свої активи, або передати право на управління трубопроводами незалежним компаніям у ЄС. Окрім того, якщо трубопровід знаходиться під управлінням іноземної компанії, її очікує додаткова процедура сертифікації. Зокрема оператор повинен довести безпеку магістралі для європейської енергетичної системи.

За словами директора департаменту торгових переговорів Мінекономрозвитку Росії Максима Медведкова, Третій енергопакет створює перешкоди для забезпечення стабільних поставок російського газу в ЄС, зокрема загрожує будівництву нової транспортної інфраструктури, наприклад у рамках проекту "Південний потік".

Протягом двох місяців Росія і ЄС можуть проводити взаємні консультації щодо спірного питання. Потім Росія має право покликати арбітрів для вирішення справи.

Нагадаємо, Україна як член Енергетичного співтовариства також повинна дотримуватися норм Третього енергопакету. У зв'язку із цим країна взяла на себе зобов'язання розбити "Нафтогаз" на окремі компанії - для видобування, транспортування та постачання газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram