ГоловнаЕкономікаДержава

Путін: Росія гарантує постачання газу в Європу, але питання в Україні

Президент РФ вважає неприйнятними борги "Нафтогазу"

Путін: Росія гарантує постачання газу в Європу, але питання в Україні

Президент Росії Володимир Путін заявив, що не має наміру перекривати газ Україні, але може перевести її на авансові платежі через борг (що фактично рівнозначно перекриттю). Відповідальність за доставку газу в країни Європи після цього, на його думку, буде виключно на Україні.

Про це він сказав під час засідання Ради безпеки РФ, повідомляє ИТАР-ТАСС.

"Ми не маємо наміру закривати газ для України. Але, відповідно до наявного контракту, підписаного і чинного з 2009 року, ніхто його не скасовував, "Газпром" має право, а уряд Російської Федерації пропонує перейти на передоплату", - заявив Путін.

Він нагадав, що Україна заборгувала "Газпрому" вже більш ніж $2,2 млрд за постачання газу.

"Драматизм ситуації полягає в тому, що в першому кварталі цього року діяли найнижчі ціни. І навіть за цими цінами українські партнери перестали платити. 7 квітня був черговий термін виплат за газовим контрактом за березень цього року. Із $540 млн не було заплачено ні одного долара, жодного рубля. Взагалі нічого, нуль", - сказав російський президент.

Путін зауважив, що навіть така компанія, як "Газпром", не може нести на собі таке навантаження.

"Це неможливо, це всі повинні розуміти. Росія діє дуже акуратно, дуже виважено і з повагою до наших партнерів. Ми, безумовно, гарантуємо в повному обсязі виконання всіх зобов'язань перед нашими європейськими споживачами. Питання не в нас, питання в забезпеченні транзиту через Україну", - сказав він.

Нагадаємо, Україна і Росія мають різне бачення, скільки повинен коштувати російський газ. На думку українського уряду, ціна має становити $385,5 у другому кварталі, на думку російського - $485,5.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram