ГоловнаЕкономікаБізнес

Утилізаційний збір на автомобілі скасовано

Рада одним рішенням ліквідувала два скандальні податки

Утилізаційний збір на автомобілі скасовано
Фото: autonews.autoua.net

Верховна Рада у вівторок скасувала утилізаційний збір на автомобілі. Законопроект під номером 4238 підтримали 227 народних депутатів за 226 мінімально необхідних.

Цим документом парламент вніс зміни до Податкового кодексу та виключив з нього положення про сплату екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів.

У пояснювальній записці до документа пояснюється, що утилізаційний збір не має цільового призначення, тому його сплата аж ніяк не гарантує, що автомобіль буде утилізовано. Окрім того, такий збір суперечить правилам Світової організації торгівлі.

Утилізаційний збір в Україні почав діяти з 1 вересня 2013 року. Відповідно до закону, від його сплати звільнялися вітчизняні виробники за умови погодження з урядом програми створення або модернізації виробничих потужностей і нових робочих місць. При цьому автозаводи мали створити власні мережі пунктів з приймання (в кожному місті з населенням від 50 тис. осіб) і розбирання (у кожній області) автомобілів, що підлягають утилізації.

Інші виробники, а також імпортери зобов'язані були платити від 4,7 тис. грн до 30,3 тис. грн за кожен автомобіль залежно від об'єму двигуна і віку машини.

Окрім того, сьогоднішнім рішенням Рада також скасувала акциз на операції з ввезення на митну територію України вантажного автомобіля з подальшим переобладнанням у пасажирський транспортний засіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram