ГоловнаЕкономікаБізнес

Китайська корпорація вкладе 2 млрд євро в Україну, якщо буде збережено "зелений" тариф

За інших умов інвестувати в Україну немає сенсу, зазначає директор компанії

Китайська корпорація вкладе 2 млрд євро в Україну, якщо буде збережено "зелений" тариф
Фото: rencentre.com

Китайська Національна Група Корпорацій з будівельних матеріалів (СNBM) має намір інвестувати у відновлювану енергетику України 2 млрд євро, якщо буде збережено "зелений" тариф для вже працюючих сонячних електростанцій.

Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" розповів генеральний директор CNBM NewEnergyEngineeringCo., Ltd містер Янгджи Чен.

"Необхідно змиритися з тим фактом, що в Україні величезний брак енергоносіїв і залежність в цьому плані від Росії. Тому, ми сподіваємося, що уряд України підтримуватиме відновлювану енергетику, яка дозволить цю залежність знизити", - підкреслив Чен.

Причому, "зелений" тариф в Україні, на його переконання, не є завищеними. Наприклад, в Японії, Німеччині спочатку "зелений" тариф був досить високим. У Японії він зараз становить 36центів/КВт-год.

"В Україні не та ситуація і не ті умови, щоб зробити тут тариф, як у Німеччині. Якщо знизити "зелений" тариф до рівня Німеччини, Іспанії, Греції - близько 12-13 євроцентів/КВт-год, то ніхто не буде інвестувати в Україну з такими ставками. Більшість інвесторів піде у Німеччину, Японію, США. Навіщо інвестувати в Україну, якщо є набагато більш вигідні умови в інших країнах?", - зазначив Чен.

За його розрахунками, термін окупності власних проектів компанії в сонячній енергетиці на Півдні України, в Криму, Одесі становить близько 10 років. "Якщо тариф буде знижено, це може бути і 20, і 30 років, що є абсолютно непривабливо для інвесторів. Все залежить від того, наскільки тариф буде знижено", - підрахував інвестор.

При цьому він також висловив сподівання, що "для тих потужностей, які вже введені в експлуатацію, тариф залишиться колишній. А для тих проектів, які тільки планується побудувати або ввести в експлуатацію, "зелений" тариф можна знизити, але не різко, а зробити це крок за кроком, як це було зроблено в інших країнах".

"Якщо умови гри різко і кардинально змінюються, Україна стає інвестиційно привабливою, тому що ніхто не дає гарантій виконання зобов'язань перед інвестором. Для світової громадськості CNBM буде яскравим прикладом того, як в Україні поводяться з інвесторами. Як вчинять з нами, так можуть вчинити і з іншими інвесторами", - констатував Янгджи Чен.

Для довідки: Китайська Національна Група Корпорацій з будівельних матеріалів (СНБМ) створена 1984 року і є однією з найбільших державних корпорацій Китаю з виробництва будівельних і механічних матеріалів. СNBM посідає 319 місце в топ-500 найбільших компаній світу в списку Fortune Global.

На сьогодні законопроектом №4596 "Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії" (автори - Москаленко і Полочанінов) пропонується знизити гарантований "зелений" тариф для вже діючих електростанцій, що викликало різку реакцію і стурбованість учасників ринку альтернативної енергетики і міжнародних фінансових організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram