ГоловнаЕкономікаФінанси

Населення забрало з банків 100 млрд гривень від початку року

Нацбанк намагається поступово стабілізувати банківську систему

Населення забрало з банків 100 млрд гривень від початку року
Фото: Макс Левин

Від початку 2014 року загальний відтік ресурсів із банківської системи України становив близько 100 млрд гривень - 15% від усіх рахунків.

Про це пише ZN.UA.

При цьому наголошують, що закрити цю дірку формально допомогла девальвація - коштом курсових різниць портфель валютних вкладів банків побільшав майже на 40 млрд грн, а також Нацбанк - своїм рефінансуванням, що становило майже 50 млрд грн.

"Відтік триває, але вже істотно сповільнився, - говорить заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн. - В останні місяці вкладниками керувало якесь нерозуміння, що буде далі. Вони оперували словами "мораторій", "ліквідація" і т.д., на це накладалися проблеми курсу та Криму. Проте зараз політична ситуація стабілізується, вщухають хвилювання щодо можливої війни з Росією".

Майже рівномірний відтік і гривневих, і валютних депозитів пояснюється тим, що вкладників турбує не стільки обмінний курс, скільки стабільність банківської системи в цілому.

"Люди просто прагнуть забрати гроші з банку, не звертаючи уваги ні на валюту вкладу, ні на репутацію банку", - пояснив начальник аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.

Уведені НБУ обмеження на зняття валюти навіть із поточних рахунків у межах 15 тис. грн на день прискорили відтік валютних депозитів. "Ті, хто має великі вклади, прийняли для себе рішення виходити з банків, а можливо, і з території України. Звідси великі відтоки", - зазначив старший радник Альфа-Банку Роман Шпек.

За спостереженнями заступника голови "Фідобанку" Олександра Соболєва, відтік почався ще в листопаді-грудні. У січні було затишшя, пов'язане з довгими канікулами. "Масовий відтік спостерігався в лютому. Але вже до кінця березня ситуація змінилася. Ми фіксуємо не тільки зниження відтоку, а ще й зростання нових депозитів, які перекривають чиїсь вилучення, і гроші починають повертатися. Є багато експертних оцінок, згідно з якими до травня велика частина переляканих клієнтів поверне свої кошти в банківську систему", - заявив Соболєв.

Нагадаємо, за даними НБУ, населення в лютому зняло 7,6% своїх гривневих депозитів і 6,3% валютних. У грошовому вираженні це становить понад 19 млрд грн і $1,4 млрд.

Знімали гроші з рахунків і компанії, але в менших обсягах. Відтік коштів з їхніх гривневих вкладів склав приблизно 1%, а з валютних - 4,3%. Обсяг депозитів станом на початок березня становив 158,6 млрд у гривнях і 7,3 млрд у доларах США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram