ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк покарав 13 банків за операції з готівкою

У деяких випадках повідомили правоохоронні органи

Нацбанк покарав 13 банків за операції з готівкою
Нацбанк диктует правила на финансовом рынке при помощи ставок
Фото: Макс Левин

Національний банк України провів позапланові перевірки у 13 банківських установах, у результаті яких низку з них покарали за протиправні дії за операції з готівкою.

Про це йдеться в повідомленні НБУ, розміщеному на офіційному сайті.

У результаті, у чотирьох банках зупинено здійснення окремих банківських операцій до усунення порушень; глави правлінь двох банків тимчасово відсторонені від займаних посад; керівники двох банків притягнуті до адміністративної відповідальності.

Окрім того, за даними Нацбанку, на 11 банків накладено штрафи на загальну суму понад 270 тис грн, а в сім банків направлені письмові застереження з вимогою усунути виявлені порушення.

"Враховуючи, що окремі виявлені під час перевірок факти можуть свідчити про вчинення злочину, Нацбанк проінформував правоохоронні органи для вжиття відповідних заходів", - підкреслюється в повідомленні.

Під час перевірки, повідомляє НБУ, встановлено численні випадки порушення вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу, валютного регулювання, контролю та ліцензування, а також нормативно-правових актів Нацбанку з питань організації готівково-грошового обігу.

"Було також встановлено, що окремі клієнти банків проводили фінансові операції з готівковими коштами за схемами, які містять ознаки легалізації кримінальних доходів. Так, за такими схемами протягом 2013-го і 2014 років через каси окремих банків тільки фізичні особи отримали готівку на загальну суму понад 146 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше Нацбанк вирішив провести стрес-тести в 37 банківських установах України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram