ГоловнаЕкономікаБізнес

В Україні зростає кількість "сірих" телефонів

Кожен п'ятий мобільний термінал ввозять нелегально

В Україні зростає кількість "сірих" телефонів
Фото: EPA/UPG

2013 року "сірий" імпорт мобільних телефонів в Україну сягнув 20-23% від загального обсягу числа постачань.

Про це пише "Капитал" із посиланням на дані "Укрчастотнагляду". Їх підтверджує і статистика: за оцінкою Нацкомісії, в Україну було офіційно завезено 7678000 мобільних телефонів, а кількість проданих пристроїв, за інформацією GfK Ukraine, перевищила 9 млн штук.

Ще 2008 року більш ніж 90% пристроїв завозили в Україну за "сірими" схемами, але 2011-го показник "сірих" постачань скоротився до 5-7%. Це відбулося за рахунок запуску в комерційну експлуатацію централізованої бази кодів IMEI мобільних терміналів.

Оператори та постачальники почали подавати в "Укрчастотнагляд" списки завезених і підключених пристроїв, а держпідприємство - формувати білі (офіційно ввезені), чорні (заборонені для обслуговування) і сірі (походження апаратів не визначено) списки мобільних телефонів.

Передчуваючи загрозу відключення апаратів, практично всі продавці перейшли на офіційну систему постачань. Однак оскільки в українське законодавство так і не внесено зміни, які дозволили б операторам відключати сірі телефони власників, нелегальні постачання знову почали набирати популярність.

Нагадаємо, мобільні телефони мають 90% українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram