ГоловнаЕкономікаБізнес

Учасники ринку альтернативних видів палива стурбовані зниженням "зеленого тарифу"

Це порушує зобов'язання України перед ЄС, вважають учасники ринку

Учасники ринку альтернативних видів палива стурбовані зниженням "зеленого тарифу"
Фото: rencentre.com

Україна ще не встигла виконати взяті на себе зобов'язання перед ЄС і Європейською енергетичною спільнотою з приводу збільшення частки відновлюваної енергетики до 11% у загальному споживанні електроенергії, а уряд уже ініціює зміни до Закону "Про електроенергетику", які знищать галузь загалом.

Про це йдеться у зверненні Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива, повідомляє РБК-Україна.

На думку учасників ринку, законодавчі пропозиції Міністерства палива та енергетики підривають основи діяльності значного числа малих і середніх підприємств, які почали активно працювати в галузі останніми роками, саме завдяки механізму стимулювання через "зелений тариф".

"Запропоноване зниження тарифу унеможливить не тільки розвиток сонячної енергетики, а й знищить наявні підприємства, яких в Україні налічують більш ніж 40. А якщо врахувати суміжні галузі, які залучені під час будівництва сонячних електростанцій (до 20 компаній на кожен реалізований проект), то збитків зазнають десятки українських компаній з тисячами співробітників", - йдеться у зверненні Асоціації.

При цьому учасники ринку нагадали, що нинішню редакцію закону про стимулювання розвитку альтернативної енергетики ухвалювали, зважаючи на зобов'язання перед ЄС і відповідно до Стратегії розвитку енергетики України до 2030 року за часів прем'єрства Тимошенко і Продана на посаді міністра палива та енергетики. Крім того, ЄБРР, який вкладає значні кошти у фінансування альтернативної енергетики, може втратити значні інвестиції внаслідок зміни законодавства.

"Постійне внесення змін у ключові документи з приходом нової виконавчої влади ставить під загрозу взагалі систематизований розвиток всієї енергетики, негативно впливає на імідж України і суттєво погіршує інвестиційний клімат", - констатують учасники звернення.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів розробив проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії". У пояснювальній записці до документа сказано, зокрема, що політика стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел має бути єдиною для всіх.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram