ГоловнаЕкономікаБізнес

Яценюк повертатиме ПДВ облігаціями

Борг держави перед бізнесом перевищує 16 млрд грн

Яценюк повертатиме ПДВ облігаціями
Фото: www.kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважає за необхідне повернутися до практики повернення ПДВ облігаціями.

Про це він сказав на засіданні уряду у вівторок, пише РБК-Україна.

"Щодо ПДВ. Нам необхідно поповнити обігові кошти підприємств, яким не відшкодовують ПДВ. Іншого шляху, ніж емісія облігацій внутрішньої держпозики, під які можна отримати 100% кошти від Нацбанку, немає. Бізнес повинен отримати інструмент, повинен отримати можливість поповнити обігові кошти. Жодних казначейських векселів та інших витівок, які були зроблені попередньою владою", - сказав він.

Міністр фінансів Олександр Шлапак і собі заявив, що доведений борг держави з ПДВ сьогодні становить 16,7 млрд грн. Ще 14 млрд грн - на перевірках і в судах.

Нагадаємо, у 2010 році уряд вже погашав свої борги перед підприємствами за допомогою ПДВ-облігацій. Тоді було запропоновано емітувати п'ятирічні облігації на 20 млрд грн, але підприємства погодилися взяти в рахунок погашення боргу цінні папери лише на 16,2 млрд грн. За цими паперами що півроку виплачують 10% суми боргу, а ставка доходу становить 5,5%.

У 2013 році Кабмін планував відшкодовувати ПДВ казначейськими зобов'язаннями під 5%. Однак, як заявляли в Міндоходів, бізнес цей інструмент проігнорував.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram