ГоловнаЕкономікаДержава

Непопулярні реформи можуть вивести Україну з кризи за рік-півтора, - експерт

Ситуація в економіці плачевна, але її можна вирівняти

Непопулярні реформи можуть вивести Україну з кризи за рік-півтора, - експерт
Фото: tsn.ua

Непопулярні реформи, зокрема підвищення цін на енергоносії для населення, здатні вивести Україну з кризи за рік-півтора.

Про це заявив гендиректор інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа в розмові з УНІАН.

"Населенню відразу буде нелегко, але йому і так давно нелегко. Якщо уряд не піде на цей крок зараз, з якихось політичних причин вирішить його відкласти, то підвищення тарифів усе одно відбудеться, тільки трохи пізніше. Це потрібно чесно визнати і все ж реалізувати низку заходів, які будуть непопулярні в короткому періоді, але в довгостроковому здатні значно підкоригувати спадну економіку і протягом 12-18 місяців вивести її з кризи", - сказав він.

Мазепа вважає, що поточна економічна ситуація в країні плачевна, але її можна вирівняти. "І уряд уже зробив перші стабілізаційні кроки. Це - секвестр державного бюджету і держвидатків орієнтовано на 80 млрд грн, вирішення проблеми непогашеного ПДВ шляхом випуску облігацій. Крім того, в країні відбулася девальвація, яка стимулює інфляцію - і це вже позитивний результат", - пояснив він.

На його думку, ситуація в українській економіці може змінитися доволі швидко на краще за умови проведення реформ і підтримки міжнародними донорами. Єдиною загрозою сьогодні для України є тільки ризик військового вторгнення з боку Росії.

Нагадаємо, економіка України не зростає два роки, а промислове виробництво скорочується вже більш ніж 20 місяців поспіль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram