ГоловнаЕкономікаДержава

Україна втратить знижку на газ за "харківськими угодами"

Ціна може сягнути 480 доларів за тисячу кубометрів

Україна втратить знижку на газ за "харківськими угодами"
Фото: Макс Левин

Харківські угоди між Росією й Україною, згідно з якими Київ отримував знижку на газ в обмін на продовження перебування Чорноморського флоту в Україні на 25 років, переглянуть.

Прес-секретар президента Росії заявив про це газеті "Коммерсантъ".

Пєсков зазначив, що зараз Чорноморський флот "де-юре базується не в Україні, а на території одного із суб'єктів Федерації".

"Такого поняття, як знижка на газ для України за базування Чорноморського флоту, більше не існує - вона не може застосовуватися ні де-юре, ні де-факто", - зазначив Пєсков у коментарі "Ведомостям".У четвер в Брюсселі голова Міненерго України Юрій Продан повідомив, що з 1 квітня ціна російського газу точно зросте до $378-380 за тисячу кубометрів. До того ж, за його словами, "є ризик, що ми, можливо, не отримаємо і $100, які повинні отримати, ґрунтуючись на договорі про базування Чорноморського флоту РФ в Україні". Тож ціна газу може сягнути $480 за тисячу кубометрів, тобто виявиться найвищою в Європі.

За угодами від 21 квітня 2010 року, термін перебування Чорноморського флоту в Криму продовжили з 2017 року на 25 років, Росія платила за базу $97 млн на рік і давала знижку на газ на $100 за тисячу кубометрів (2013 року загальний обсяг знижки становив $2,7 млрд).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram