ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна вимагатиме від РФ повернути вклади Ощадбанку СРСР

Сума претензій становить $80 млрд без індексації

Україна вимагатиме від РФ повернути вклади Ощадбанку СРСР
Фото: finobzor.com.ua

Україна має намір підготувати позов до Росії про повернення вкладів Ощадбанку СРСР.

Про це в понеділок повідомив міністр юстиції Павло Петренко, пише РБК-Україна.

"Йдеться про валютні цінності, які Російська Федерація отримала за правом спадщини від Радянського Союзу, йдеться про ті вклади колишнього Державного ощадного банку, які Російська Федерація фактично станом на 1 січня 1992 року не повернула на баланс державного Ощадного банку України. Це близько $80 млрд без будь-якої індексації", - сказав Петренко.

Україна також має намір претендувати на нерухоме майно за кордоном, у якому розміщуються дипломатичні організації, на повітряні та морські судна, які були власністю СРСР, та інші об'єкти.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Петренко разом з Арсенієм Яценюком та Іриною Луценко зареєстрували в Раді проект постанови з вимогою до уряду відновити переговори з Росією про повернення заощаджень вкладникам Ощадбанку СРСР.

У пояснювальній записці до документа повідомляли, що на рахунках жителів України в Ощадбанку СРСР станом на 1 січня 1991 року було 84,3 млрд рублів. Депутати запропонували Кабміну виставити рахунок на цю суму уряду Росії (у доларах США за курсом Держбанку СРСР на цю дату, тобто більш ніж $130 млрд).

Виплати за вкладами в Ощадбанку СРСР зупинили 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram