ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін оголосив реформу системи держзакупівель

Уряд підготував нову редакцію закону про тендери

Кабмін оголосив реформу системи держзакупівель
Фото: facebook.com

Кабінет Міністрів пропонує провести реформу системи державних закупівель.

Про це на засіданні уряду в середу сказав перший віце-прем'єр Віталій Ярема, який сьогодні замінює голову уряду Арсенія Яценюка, котрий поїхав до США.

"Уряд неодноразово заявляв, що починає цілеспрямовану боротьбу з корупцією, і сьогодні на розгляд членів Кабінету Міністрів буде представлена принципово нова редакція закону про здійснення державних закупівель, в якій закладено прозорий механізм їх проведення. Ухвалення закону унеможливить корупційні схеми у цій сфері і забезпечить раціональне використання бюджетних коштів", - сказав Ярема.

За інформацією "Коммерсанта-Украина", йдеться про п'ятикратне скорочення випадків, на які не поширюватиметься дія закону і які, відповідно, дозволяють проводити закупівлі без проведення тендерів. Винятків залишиться всього 9 з нинішніх 44, в їх числі - закупівля товарів, робіт і послуг, які є держтаємницею, для проведення виборів і референдумів, пов'язаних з операціями Нацбанку, або послуг, необхідних для обслуговування і погашення держборгу.

Крім того, збираються зробити прозорішою процедуру держзакупівель державними та комунальними підприємствами та їх "дочками". На сайті Міністерства (без дублювання в друкованому виданні) публікуватимуться звіти про підписані договори. Крім того, розкриватимуться дані про всіх субпідрядників, яких учасник-переможець залучатиме до виконання робіт (в обсязі не менше 20% від вартості договору). Раніше інформація про тендери закінчувалася на переможці.

Процедура закупівлі у одного учасника тепер називатиметься переговорною процедурою закупівлі. По суті, вона не відрізнятиметься від попередньої, але будуть переглянуті і скорочені умови її застосування.

Нагадаємо, 2013 року обсяг держзакупівель становив близько 280 млрд грн. Фактичний обсяг коштів, витрачених на закупівлі за процедурами і без них, становив 133 млрд грн за договорами 2013 року і 95 млрд грн за контрактами, підписаними раніше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram