ГоловнаЕкономікаДержава

Економісти прогнозують Росії рецесію через події в Криму

Курс долара в РФ може зрости до 39 рублів

Економісти прогнозують Росії рецесію через події в Криму

Військова операція в Криму добряче вдарила по економіці Росії і фактично забезпечила їй рецесію.

Про це пише російський Forbes.

Офіційний прогноз зростання російського ВВП на 2014 рік - 2,5%. Однак ще два тижні тому заступник міністра економічного розвитку Андрій Клепач сказав, що показник знизять щонайменше до 2%. Прогноз переглянуть у середині березня.

Російські економісти вважають, що жодного зростання в економіці цього року не буде. "Якщо до початку гострої фази української кризи була ймовірність, що зростання може повернутися, то у світлі подій останніх днів ці очікування, очевидно, відкладаються в шухляду. Навіть якщо подальшої ескалації конфлікту не буде, зростання все одно не відновиться", - заявила директор Інституту "Центр розвитку" Вищої школи економіки Наталя Акіндінова.

"Якщо ситуація зафіксується на сьогоднішньому моменті, то все одно буде погано. Зростання за підсумками року буде в мінусі", - погоджується з нею доцент економічного факультету МДУ, екс-помічник міністра фінансів Росії Олег Буклемішев.

Керівник Економічної експертної групи Овсій Гурвич вважає, що економічна криза в РФ, окреслена ескалацією конфлікту в Україні, ще тільки набирає обертів. За його прогнозами, згортання інвестицій у Росію обернеться тим, що за підсумками року відтік капіталу зросте понад удвічі порівняно з офіційними прогнозами і становитиме рекордні $150 млрд, а середньорічний курс рубля з урахуванням ризиків може зрости до 39 рублів за долар (зараз він трохи перевищує 36 рублів).

Нагадаємо, вчора за один робочий день протистояння в Україні російські компанії, які котируються на Московській біржі, подешевшали на $58 млрд, що перевищує витрати Росії на Олімпійські ігри в Сочі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram