ГоловнаЕкономікаБізнес

Експорт російського газу до Європи виріс без жодних ​​причин

"Нафтогаз України" збільшив відбір газу у кілька разів

Експорт російського газу до Європи виріс без жодних ​​причин
Фото: www.gazprom.com

Експорт російського газу в країни Західної Європи 1 березня виріс до 476,5 млн кубометрів, хоча в останню декаду лютого він становив у середньому 438 млн кубометрів на добу.

Така динаміка виглядає дуже незвично, оскільки в Європі зберігається тепла погода. На додачу, у вихідні споживання газу зазвичай знижується, пише "Інтерфакс".

Також наголошується, що і "Нафтогаз України" збільшив відбір імпортного газу. Якщо в останню декаду лютого він був у середньому близько 20 млн кубометрів на добу (а 22 лютого взагалі становив всього 10,6 млн кубометрів), то в п'ятницю відбір виріс до 60 млн кубометрів. У суботу він склав 44,5 млн кубометрів, свідчать дані Центрального диспетчерського управління паливно-енергетичного комплексу Росії.

Втім, незважаючи на зростання постачань, вони все ще залишаються нижче, ніж планові: у російському газовому балансі постачання газу до України заплановано в обсязі 114,4 млн кубометрів на добу.

Нагадаємо, частка "Газпрому" на європейському газовому ринку минулого року виросла майже до 30% з 26% торік. У 2013 році загальне споживання газу в Європі становило 541 млрд кубометрів, з яких 253 млрд кубометрів довелося імпортувати. Із цього обсягу "Газпром" постачав до Європи 161,5 млрд кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram