ГоловнаЕкономікаДержава

Соколовський закликав домогтися розміщення газовимірювальних станцій на східному кордоні

Договори про транзит потрібно укладати не з РФ, а з європейськими споживачами

Соколовський закликав домогтися розміщення газовимірювальних станцій на східному кордоні

Колишній уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський закликав владу негайно взяти під посилену охорону всі об'єкти газотранзитної системи.

Про це він сказав у коментарі LB.ua.

У середньостроковій же перспективі, на його думку, українській стороні треба перенести пункти передачі природного газу від РФ західним і всім іншим споживачам на східний кордон України.

"Такі проекти обговорюють давно, зокрема як один з варіантів боротьби з міжнародною і внутрішньою корупцією в газовій сфері. Їх зафіксовано письмово в т. зв. Брюссельській декларації 2009 року. Колись це коштувало близько півмільярда доларів. Сьогодні приблизно в 5-6 разів дешевше. Досі розміщення газовимірювальних станцій (ГВС) на східному кордоні України блокували Москва і проросійське лобі в Україні. Тепер час спільно з ЄС реалізувати такі проекти. Переконаний, що Брюссель суттєво допоможе з їх фінансуванням", - сказав Соколовський.

"Важливо те, що реалізацію проектів на нашій території можна починати негайно. Для цього не потрібно підписувати жодного документа з РФ. Але вони їм зрозумілою мовою будуть підтверджувати серйозність намірів України. Тільки в разі розміщення газовимірювальних станцій на сході України можна укладати договори про транзит уже не з РФ, а з європейськими споживачами. Тільки тоді умови контрактів, зокрема тарифи, можна прирівнювати до західних", - підсумував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram