ГоловнаЕкономікаДержава

У Кабміні готові підвищувати тарифи на газ для населення

Рішення залежатиме від переговорів із Міжнародним валютним фондом

У Кабміні готові підвищувати тарифи на газ для населення
Фото: tsn.ua

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан допускає підвищення тарифів на газ для населення після переговорів із МВФ про нову кредитну програму.

Про це він сказав журналістам, пише "Інтерфакс-Україна".

"Якщо ви слухали сьогодні прем'єр-міністра, то він сказав, що уряд вживатиме непопулярні заходи, у тому числі і розрахунки по газу, здійснюватиме їх відповідним чином і буде зорієнтовувати на вимогу МВФ. Звичайно, ми це робитимемо після досягнення домовленостей, це буде досить тривалий процес", - сказав Продан.

Зараз ціни на газ для населення в Україні становлять від 72,54 коп. до 268,56 коп. за кубометр за наявності лічильника і від 79,80 коп. до 295,41 коп., якщо лічильника немає. Ціни відрізняються залежно від рівня споживання. Чим більше газу спалює людина, тим більше вона платить за нього. Вони не змінювалися вже 3,5 року.

У МВФ вважають, що в Україні діють приховані субсидії населенню через занижену ціну на побутовий газ та опалення. За оцінкою фонду, така політика коштує державі до 5% ВВП. При цьому низькі тарифи не стільки підтримують бідних, скільки допомагають економити багатим (яким, в принципі, це не настільки важливо). Пропозиція фонду - підвищити газові тарифи, але при цьому запровадити адресну допомогу найбіднішим. Таким чином, держава перестане дотувати заможних громадян, а зекономлені гроші направить на допомогу тим, хто її потребує насправді.

Детально про аргументи МВФ з приводу ціни на газ можна прочитати на тут і за посиланням. LB.ua також детально писав, чим відрізняється субсидія від адресної допомоги й що вона дасть Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram