ГоловнаЕкономікаДержава

Соколовський закликав розірвати газовий контракт 2009 року

Колишній чиновник радить готувати нову угоду

Соколовський закликав розірвати газовий контракт 2009 року
Фото: Макс Левин

Колишній уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський закликав владу припинити виконувати газовий контракт 2009 року і негайно розпочати переговори з Росією про нову угоду.

"У нас достатньо причин, щоб припинити виконувати контракт від 19 січня 2009 року з усіма додатками і терміново денонсувати "харківську угоду". При цьому слід було б неухильно виконувати контракт на транзит російського газу - принаймні щоб не сердити європейську сторону - і паралельно вимагати підвищення ставки транзиту до справедливої", - заявив він у коментарі, який є у LB.ua.

Соколовський вважає, що на такий крок потрібно піти, оскільки знижку на газ заледве чи пролонгують навіть на другий квартал. А отже, ціна повернеться на колишній рівень - $390-410 за тисячу кубометрів, що колишній чиновник вважає несправедливим.

"Потрібно терміново провести переговори з російською стороною про постачання і транзиту газу. Із цією метою слід сформувати делегацію, до якої, крім перемовників "Нафтогазу", мають увійти і українські дипломати, і представники основних галузей економіки, які споживають газ. Уже зараз потрібно терміново офіційно передати російській стороні для обговорення український проект нового контракту на постачання російського газу. У разі потреби до переговорів можна залучити європейську сторону. Але для цього необхідно, перш за все, виконати зобов'язання, які українська сторона брала на себе з реформування НАК "Нафтогаз України", - сказав Соколовський.

"Дуже важливо, щоб до завершення переговорів із російською стороною НАК "Нафтогаз України" не оплачував і не імпортував газу. Це тепер реально - з настанням весни обсяги споживання газу скорочуються", - додав він.

Соколовський наголосив, що при цьому обов'язково слід продовжувати заходи з енергозбереження, домовлятися про реверсне постачання з Європи, активізувати пошук газу на шельфі і на суші (зокрема сланцевого) і вирішити питання будівництва термінала для зрідженого газу.

Нагадаємо, останні півроку Україна має величезні проблеми з оплатою російського газу. На кінець лютого борг "Нафтогазу" перед "Газпромом" становить $1,6 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram