ГоловнаЕкономікаБізнес

Один із великих клієнтів "Газпрому" переходить на газ із Канади

E.On щорічно купуватиме 5 мільйонів тонн СПГ із заводу канадської компанії Pieridae

Один із великих клієнтів "Газпрому" переходить на газ із Канади
Фото: EPA/UPG

Німецька електроенергетична компанія E.On, один із великих європейських клієнтів російського "Газпрому", уклала 20-річний контракт на купівлю канадського зрідженого природного газу (ЗПГ).

За умовами угоди, E.On щорічно купуватиме 5 мільйонів тонн ЗПГ із заводу Goldboro в провінції Нова Шотландія, що належить компанії Pieridae, повідомляє РБК з посиланням на агентство Reuters.

"Угода з E.On дає нам економічну безпеку, необхідну для будівництва першої лінії ЗПГ-терміналу Goldboro", - сказав президент і генеральний директор Pieridae Альфред Соренсен.

У свою чергу E.On, для якої операція з Pieridae - це перша довгострокова домовленість про постачання ЗПГ, розраховує таким чином урізноманітнити джерела поставок палива і знизити його собівартість.

Компанія E.On - третій великий клієнт "Газпрому" після українського "Нафтогазу" й італійської Eni.

Нагадаємо, за підсумками минулого року Україна посіла третє місце за обсягами закупівлі російського газу. Про це йдеться звіті "Газпрому" за 4-й квартал 2013 року.

Згідно з інформацією, 2013 року російська компанія поставила "Нафтогазу" і Group DF 25,84 млрд. кубометрів природного газу.

При цьому найбільшим клієнтом "Газпрому" 2013 року стала Німеччина, яка придбала 40,15 млрд. кубометрів російського газу. На другому місці опинилася Туреччина - 26,69 млрд. кубометрів газу.

Нагадаємо, раніше "Газпром" вже був змушений піти на поступки європейським покупцям, які незадоволені вартістю газу та вимагають більшої орієнтації на ціни спотового ринку. Газпром був змушений переглянути умови європейських контрактів і почав у 2012 році повертати гроші покупцям, що отримали знижки заднім числом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram