ГоловнаЕкономікаБізнес

Росіяни відсудили у верфі Новинського $15 млн

ЧСЗ не впорався з будівництвом судна для кухаря Путіна

Росіяни відсудили у верфі Новинського $15 млн
Фото: nikolayev-shipyard.com

Арбітражний суд Санкт-Петербурга і Ленінградської області зобов'язав Чорноморський суднобудівний завод, який входить до "Смарт-холдингу" Вадима Новинського, виплатити 518,6 млн рублів (близько $15 млн) компанії "Конкорд Менеджмент і Консалтинг".

Про це пише "Первая инстанция" з посиланням на судові матеріали справи.

Ця сума - штраф за зрив термінів будівництва судна, яке російська фірма планувала використовувати як плавучий ресторан у Москві та Санкт-Петербурзі.

Росіяни переказали в Україну на будівництво $1 млн. Частину коштів отримав Миколаївський суднобудівний завод "Океан", який вчасно побудував корпус судна. ЧСЗ свою роботу - виготовлення секцій - мав завершити до літа 2013 року, але в середині травня ступінь їхньої готовності варіювалася від 8% до 93%. Наприкінці літа "Конкорд" подав до суду.

5 лютого 2014 року російські судді погодилися з позовними вимогами "Конкорда", і тепер ЧСЗ повинен сплатити штраф у розмірі 10% від суми отриманих грошей за кожен календарний день прострочення. Також від українського заводу зажадали компенсувати збитки в розмірі $671 тис.

Нагадаємо, напередодні винесення цього рішення український суд розпочав банкрутство ЧСЗ, тож росіяни можуть і не отримати грошей.

Зазначимо, що "Конкорд" підконтрольний петербурзькому ресторатору Євгену Пригожину, якого вважають близьким до президента Володимира Путіна. Ресторатор, який починав із торгівлі хот-догами, 2001 року мав доленосну зустріч із Путіним, коли він особисто обслуговував президента на пароплаві-ресторані. Протягом 11 років після цього Пригожин пройшов шлях від організації статусних обідів до сервірування церемонії інавгурації Путіна у травні 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram