ГоловнаЕкономікаДержава

Експертні прогнози щодо дефолту в Україні не виправдалися, - Литвицький

Радник голови НБУ розкритикував прогнози Fitch щодо України

Експертні прогнози щодо дефолту в Україні не виправдалися, - Литвицький
Фото: weekn3ws.ru

Прогнози щодо загроз дефолту в Україні не обґрунтовані. Про це під час круглого столу заявив радник голови Національного банку України Валерій Литвицький.

Зокрема, Литвицький назвав жахливими прогнози Fitch щодо України. "Це просто жах! Я не можу підтвердити ці прогнози. Я ставлюся до Fitch`у з повагою, але у них своя точка зору", - сказав він.

Фінансист зазначив, що досить часто можна почути звинувачення на адресу рейтингових агентств в тому, що вони формують очікування в країні. До того ж він нагадав, що в другій половині 2013 року негативні прогнози давали не тільки агентства, а й окремі експерти. "І де ці прогнози?.. Вони виправдалися?! Скажіть мені", - обурився він.

Литвицький нагадав, що в історії незалежної України дефолту не було, і на сьогодні передумов для нього немає.

Крім того, коментуючи тему курсу гривні, експерт зазначив, що розрив між офіційним і середньозваженим курсом гривні може становити 1-2%.

"

Ми проти гіперволатильності, але ми за те, щоб такі нові моменти фіксувалися. Тому ми оголосили: це не повна конвертація курсу до середньозваженого офіційного, а їх наближення. Нехай не дивуються ті, хто побачить розрив у 1-2% між офіційним курсом і середньозваженим", - сказав радник голови НБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram