ГоловнаЕкономікаДержава

2013 бюджетний рік став провальним для Азарова, - думка

Можна стимулювати зростання надходжень до бюджету, детінізуючи економіку, вважає експерт

2013 бюджетний рік став провальним для Азарова, - думка

2013-й став провальним для уряду Миколи Азарова за наповненням дохідної частини держбюджету. Загальний фонд наприкінці року недоотримав 31,3млрд грн, або майже 9% планових доходів, проте велику частину цієї діри закрили російською позикою. Держказначейство оприлюднило дані про виконання держбюджету 2013 року. У нього надійшло доходів на суму 339,2 млрд грн, що на 3,4% менше від передбаченого останньою версією плану скарбниці (-11,9 млрд грн), пише Коммерсант-Украина.

Експерти попереджають, що внаслідок "азаровщини", без реформування бюджетної системи 2014 року країна знову буде на порозі "фіскального колапсу".

За словами директора департаменту податкової політики Інституту бюджету та соціально-економічного розвитку Артема Рудика, бюджет-2014 розраховано за завищеним показником зростання номінального ВВП (+11%, якщо порівнювати з показником, зазначеним у серпневому Консенсус-прогнозі).

За його словами, стимулювати зростання надходжень до бюджету можна за рахунок детінізації економіки через істотну лібералізацію податкової системи та подальше розширення дії спрощеної системи оподаткування; застосовуючи боротьбу з офшорними операціями з виведення прибутку (якщо закон працюватиме для всіх, без обмежень і винятків). "Проте основною метою, причому вираженою в цифрах, має стати стимулювання малого та середнього бізнесу", - зазначає Рудик.

Про пошук прихованих резервів Рудик зазначає, що "починатися цей пошук повинен із визначення чітких цілей бюджетної політики. На його думку, збільшення бюджетних надходжень не завжди благо. Оскільки не зрозуміло, на що йтимуть додатково отримані кошти.

"Я ставив би питання не тільки про наповнення, а також про виконання, для чого терміново і вкрай важливо скоротити витрати. Коли в будь-якому економічному господарстві складна ситуація, передусім скорочують витрати. В Україні, на жаль, наразі не так, як у всіх, надто з видатками на чиновницький і бюрократичний апарат", - додає президент Спілки податкових консультантів України Леонід Рубаненко. "Потреба у коригуванні бюджетних показників виникне у квітні 2014 року. Втім, якщо мова піде про зменшення плану, то існує ймовірність, що такі зміни відкладуть до кінця року", - погоджується Рудик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram