ГоловнаЕкономікаФінанси

ЄБРР другий рік поспіль скорочує інвестиції в Україну

Найбільша угода потягнула на 300 млн євро

ЄБРР другий рік поспіль скорочує інвестиції в Україну
Фото: www.avto.ru

Європейський банк реконструкції та розвитку в 2013 році інвестував в українську економіку в рамках 32 проектів 820 млн євро (понад $1 млрд), що більш ніж на 100 млн євро менше ніж у 2012-му, йдеться у прес-релізі ЄБРР.

Минулий рік став другим поспіль, коли банк скорочує інвестиції в Україну.

Найбільшою угодою 2013 року став кредит для "Енергоатома" на суму 300 млн євро для підвищення безпеки українських атомних електростанцій. На інші енергетичні проекти ЄБРР витратив ще 54 млн євро, вони пішли на будівництво вітряного парку "Новоазовський" на Донеччині, на сонячну електростанцію в Одеській області та теплову електростанцію на деревних відходах у Київській області.

56 млн євро пішло на підтримку муніципальних проектів: на підвищення енергоефективності адміністративних будівель Дніпропетровська, а також на модернізацію систем теплопостачання у Львові та Луганську.

Понад 163 млн євро отримали від ЄБРР агропромислові та торгові компанії, такі як "Луї Дрейфус Україна ЛТД", "Джон Дір", "Маїсадур Семанс Україна", "Миронівський хлібопродукт" і "Новус". ЄБРР також виділив низці комерційних банків фінансування на загальну суму 126 млн євро та підписав нову стомільйонну програму в грудні 2013 року.

Крім того, були підписані кредитні договори з низкою інших компаній, серед яких "Фармак" і "Галнафтогаз".

У цілому ЄБРР залишається найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на 1 січня 2014 року банк взяв на себе зобов'язання щодо надання 8,7 млрд євро ($11,9 млрд) у рамках 321 проекту в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram