ГоловнаЕкономікаДержава

Громадські організації з фінансуванням з-за кордону позбавили пільг

Депутати вирішили боротися з іноземними агентами

Верховна Рада ввела в законодавство поняття "громадське об'єднання, яке виконує функції іноземних агентів" для організацій, які фінансуються з-за кордону.

Законопроект №3879, внесений депутатами від Партії регіонів Вадимом Колесніченком та Володимиром Олійником, було проголосовано шляхом піднімання рук. Голова лічильної комісії оголосив, що його підтримали 235 депутатів.

Серед іншого цей документ передбачає виключення таких громадських об'єднань з числа неприбуткових організацій, доходи яких не обкладаються податком.

Крім того, іноземні агенти мають щомісяця подавати звіти щодо персонального складу керівних органів, а також інформацію про обсяг коштів, отриманих з іноземних джерел, про цілі їх використання та фактичну діяльність.

Ухвалений законопроект також зобов'язує такі громадські організації в обов'язковому порядку вказувати, що вони виконують функції іноземного агента. Таким самим чином потрібно буде позначати і матеріали, які поширюються такими організаціями.

Нагадаємо, що міжнародний фонд "Відродження", який входить в американську мережу Open Society Foundation і фінансується мільярдером Джорджем Соросом, має намір скоротити свою діяльність в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram