ГоловнаЕкономікаДержава

Де живе український газ

Після підписання угоди з Shell, видобуток нетрадиційного газу в Україні не обговорює лише лінивий. Як правило, словесна географія обмежується Юзівською площею та зловісним сполученням "СПК Геосервіс". Проте в Україні є багато інших цікавих та нетрадиційних покладів, є вже й перші компанії-невдахи та ті, кому пощастило. Тож де розташовані такі родовища, хто ними займається?

Фото: www.munaigaz.kz

У вугільних "комірках"

Як не дивно, першими в Україні за видобуток нетрадиційних запасів взялися зовсім не новатори-газовики. Стати до бурових станків життя змусило шахтарів, яким метан вугільних пластів (CBM) просто заважає працювати.

Насправді, CBM може розглядатися в якості цілком самостійного та дуже перспективного енергоносія. "За різними оцінками, в Україні від 1,5 до 25 трлн куб.м. такого газу, але який відсоток метану вугільних пластів може бути практично видобутим – поки невідомо", - говорить заступник директора Інституту геотехнічної механіки ім.Н.Полякова НАН України В’ячеслав Лукінов.

За його словами, значні запаси CBM є як на Донбасі, так і у Львівсько-Волинському вугільному басейні. Проте технології повноцінного видобутку такого газу в Україні поки як слід не відпрацьовані.

"В кожній тонні вугілля міститься до 30 куб.м. метану. Загальні ж запаси газу – трильйони кубометрів, але ефективної технології видобутку, придатної для України, немає … Технології видобутку, гарно відпрацьовані в Америці, ефективні для цієї країни, а також для Астралії, частково – Китаю. Але в Європі, зокрема в Україні, - інші умови: тут їх застосовувати немає сенсу (Через великі глибини та іншу геологічну будову, - LB.ua)", - додає Віктор Кочерга з відділу рудної аерології Макіївського державного НДІ з безпеки робіт в гірській промисловості НАН України.

Втім ситуація зовсім не безнадійна. Приклад успішного видобутку та використання метану демонструє шахта ім.Засядька, яка в партнери залучила найбільші світові сервісні компанії – Halliburton, Schlumberger та Weatherford. В минулому році шахта утилізувала понад 20 млн куб.м. метану, пальне використали для виробітку тепла та електроенергії на власній когенераційній установці. Також вугільним метаном підприємство заправляє власний автопарк.

Але не всім вдається підступитися до українського CBM. Наприклад, компанія Eurogas Ukraine в 2010 році скупила 5 ліцензій на видобуток метану вугільних пластів (площа ліцензій – понад 512 кв.км.). Більше того, вона домовилася про співробітництво з компанією 3P International Energy (нині – Cub Energy), яка на той момент залучила значні кошти на біржі. Однак, очевидно, не склалося.

"Ми відмовилися від розробки метану вугільних пластів в Україні і на це є кілька причин. По-перше, за нинішніх обставин, а особливо в світлі розробки сланцевого газу, такі проекти не є економічно вигідними. По-друге, в Україні недостатньо технологій та обладнання для розробки такого ресурсу", - говорить консультант Cub Energy Роберт Бенш.

Одні йдуть – інші приходять. Зараз до розробки метану вугільних пластів планує взятися Iskander Energy, днями компанія заявила про намір інвестувати $11-13 млн у відновлення та буріння нових свердловин для видобутку CBM на Донбасі.

"Ми плануємо провести повноцінне дослідження трьох-чотирьох закинутих свердловин та реалізувати програму їх стимуляції, відновлення … В травні також приступимо до буріння однієї нової свердловини", - говорить президент компанії Ярослав Кінах.

Мал.1 Локації, на яких планує працювати Iskander Energy (Донецький вугільний басейн)
Мал.1 Локації, на яких планує працювати Iskander Energy (Донецький вугільний басейн)

Зрештою, для того, щоб отримати значні обсяги метану вугільних пластів в Україні зовсім не обов’язково навіть щось бурити. Вже встановлені на шахтах системи відводять близько 1,3 млрд куб.м. метану в рік, з цього обсягу використовується в практичних цілях лиш близько 150 тис. куб.м., все решта – просто спалюється на факелах, або викидається в повітря, підсилюючи парниковий ефект.

У сланцевих товщах

Зовсім поруч з вугільними басейнами залягають також запаси газу щільних порід, сланцевого газу. "Основна частина нетрадиційного газу в Україні – це безумовно шахтний метан, якого тут більше 3 трлн куб.м. Однак запаси сланцевого газу в Україні також дуже значні – більше 1,3 трлн куб.м", - говорить заступник виконавчого директора Міжнародного енергетичного агентства Річард Джонс.За оцінками Геологічного агентства США запаси сланцевого газу в Україні складають 1,5-2,5 трлн куб.м., але яка частина газу реально може бути видобута – покаже лише практика.

Мал.2 Сланцевий газ у Східній Європі
Мал.2 Сланцевий газ у Східній Європі

Безумовно, першість у розробці сланцевого газу в Україні буде належати Shell та Chevron, які вже "застовбили" гігантську Юзівську площу (7,886 тис. кв.км.) на сході та Олеську (6,324 тис.кв.км.) на заході України. Початково, на відповідні конкурси планувалося виставити вдвічі більші території, але апетити вирішили поки обмежити.

"У нас є ще чимало родовищ сланцевого газу, особливо на території західної України. Але ми працюємо таким чином – коли до нас звертається потенційний інвестор, тоді ми починаємо готувати документацію за відповідними площами, виставляємо їх на конкурс. Поки, ніхто новий не звертається – як з'явиться інтерес, будемо працювати", - зазначає секретар Міжвідомчої комісії з УРП Володимир Ігнащенко.

За його словами, в Україні вже є й перші невдахи "сланцевого фронту" – минулого року заявки на три родовища нетрадиційного газу подало "Геологічне бюро "Львів" бізнесмена Зиновія Козицького, яке планувало розробляти західноукраїнські площі разом з італійським енергохолдингом Sorgenia та австрійською компанією RAG B.V.

RAG веде розвідку сланцевого газу в сусідній Польщі, але перенести свій досвід на українські родовища компанії не вдасться – у заявках відмовлено. На жаль, відповідні площі включили в межі Олеської, і тепер ними займеться Chevron, якщо займеться.

Найближче до практичних результатів на сьогодні підійшла, звичайно, Shell. Поки не на Юзвіській площі – компанія пробурила першу свердловину з розвідки газу щільних порід в рамках угоди про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням". Але, як видно, з карти, робота йде в безпосередній близькості від Юзівської площі, досвід переносити буде не так складно.

Мал.3 Спільна діяльність Shell з "Укргазвидобуванням" та Юзівська площа
Мал.3 Спільна діяльність Shell з "Укргазвидобуванням" та Юзівська площа

Ще один енергетичний гігант який впритул підійшов до розвідки сланцевого газу в Україні – це італійська ENI S.p.A. Осінню минулого року компанія придбала контрольний пакет ТОВ "Західгазінвест", що володіє спецдозволами на розробку дев'яти родовищ сланцевого газу на Львівщині. Площа цих родовищ - близько 3,8 тис. кв. км., що, між іншим, складає половину від площі тієї ж Юзівської площі.

"Зараз спеціалісти проходять навчання в Європі для того, щоб працювати над розвідкою сланевого газу в Україні. В цьому році ENI має закласти першу свердловину. Робота йде у практичній площині", - говорить міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков.

Одним словом, "потяг" видобутку нетрадиційного газу в Україні поволі почав рухатися. Однак, що знаходиться під ногами в українців - справжній газовий Клондайк, а чи пустеля, покаже лише буріння та лише гідророзрив.

Роман ИванченкоРоман Иванченко, корреспондент "Интерфакс-Украина"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram