ГоловнаЕкономікаБізнес

"Північний потік" назвали символом провалу Росії

Через газопровід країна втрачає великий український ринок.

"Північний потік" назвали символом провалу Росії
Фото: donbass.ua

"Газпром" необдумано пішов на мільярдні витрати для будівництва газопроводу "Північний потік" замість того, щоб зміцнювати український ринок. Про це пише Financial Times.

"Відтоді, як торік запустили "Північний потік" і "Газпром" почав експортувати газ у Європу іншим маршрутом, доходи України від транзиту газу впали на 15% за рік. Ще більші втрати вимальовуються на тлі відкриття нової ланки газопроводу, що послаблює позиції України в переговорах із Росією. Україна вдарила у відповідь більшим використанням своїх величезних запасів вугілля, що повинно зменшити залежність від газу. "Газпром", який потерпає від зниження попиту на газ у Європі, заледве чи зможе дозволити собі втратити ринок збуту в Україні, яка завдяки угоді 2009 року є клієнтом, який платить високу ціну", - цитує видання

Тиждень.ua.

"Із цього погляду "Північний потік" можна розглядати як символ провалу Росії в розвитку конструктивних торгових відносин з Україною - замість того, щоб витрачати мільярди доларів на нові трубопроводи, використовувати ті активи, які вже є", - зазначає Financial Times.

Нагадаємо, вчора Росія ввела в експлуатацію

  другу чергу "Північного потоку", що дозволило збільшити потужність газопроводу до 55 млрд кубометрів на рік. Бюджет проекту становив 7,4 мільярда євро, зокрема 3 мільярди євро припали на вартість труб, 2 мільярди євро - на їх укладання.

Перша черга "Північного потоку" була запущена 8 листопада минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram