ГоловнаЕкономікаДержава

Закон про ринок землі можуть ухвалити наступного року, - експерт

Фастовець вважає, що багато чого в земельному питанні залежатиме від результатів виборів.

Закон про ринок землі можуть ухвалити наступного року, - експерт
Фото: job-sbu.org

Останні події, що стосуються продажу землі, дають підстави вважати, що існує висока ймовірність ухвалення закону про земельний ринок наступного року.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua заявив аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Костянтин Фастовець.

"Останні зміни в Земельному кодексі не варто вважати чимось кардинально новим. Землі несільськогосподарського призначення було дозволено купувати іноземцям і раніше. А ті зміни, які були внесені, просто розширили й уточнили положення документа. Це більше технічний документ, який, можливо, ухвалили для того, щоб узгодити з майбутніми змінами в земельному законодавстві", - відзначає експерт.

Позавчорашнє рішення депутатів не означає, що вони відмовилися продовжити мораторій на продаж землі. Вони просто відмовилися підтримати саме цей законопрноект. Мораторій буде обов\'язково продовжено. Це рішення ВР завжди ухвалює в останні дні року.

— Микола Верницький, директор інформаційної компанії "ПроАгро"

Водночас Фастовець вважає, що прогнозувати продовження мораторію на продаж землі досить складно.

"Складно говорити про мораторій. До виборів його точно не буде продовжено, а після - шанси є", - зазначив він.

Крім того, на думку експерта, існує висока ймовірність ухвалення закону про ринок землі в недалекому майбутньому.

"Останнім часом було досить багато змін в земельному законодавстві. По-перше, це закон про земельний кадастр, по-друге, відмова продовжити мораторій, і по-третє, закон про ринок землі, який фактично було переписано з проекту, проголосованого в першому читанні, і він вже готовий до голосування у другому читанні. Це говорить про те, що є бажання і шанс ухвалити закон про ринок землі найближчого року. Але тут багато чого залежить від виборів, оскільки закон непростий і політично спірний", - вважає Фастовець.

Нагадаємо, 2 жовтня Верховна Рада відмовилася продовжити мораторій на продаж сільгоспземель, дія якого закінчується цього року, до 2014 року.

Крім того, депутати дозволили іноземним громадянам і підприємствам з іноземним капіталом купувати землю несільськогосподарського призначення. За відповідний законопроект у другому читанні проголосували 234 народні депутати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram