ГоловнаЕкономікаФінанси

Янукович не відреагував на страйк Української біржі

Президент схвалив скандальний закон.

Янукович не відреагував на страйк Української біржі
Фото: president.gov.ua

Президент Віктор Янукович підписав закон про депозитарну систему, який спричинив страйк на Українській біржі.

20 вересня найбільший фондовий майданчик в Україні на годину призупинив свою роботу, щоб звернути увагу Януковича на негативні наслідки, які, на думку учасників фондового ринку, може спричинити новий закон. Учасники біржі вважають, що в ухваленій Верховною Радою редакції він спричинить монополізацію частини інфраструктури фондового ринку і зашкодить конкуренції.

Однак як свідчить інформація, розміщена на сайті Верховної Ради, Янукович підписав закон лише через два дні після страйку біржовиків.

Цим документом передбачено створення єдиного розрахункового центру. У перші роки він буде підконтрольний Національному банку. На думку учасників фондового ринку, так створюється державна монополія на кліринг (безготівкові розрахунки на підставі врахування взаємних зобов'язань) і розрахунки за контрактами з фінансовими інструментами, за допомогою яких інвестори управляють своїми ризиками.

Окрім Української біржі, проти закону виступила асоціація "Фондове партнерство", яка просила Президента ветувати цей закон. Водночас асоціація "Українські фондові торгівці" і Незалежна асоціація банків не поділяли критичної позиції стосовно цього документа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram