ГоловнаЕкономікаДержава

Дефіцит бюджету зростає через вибори, - економіст

Влада могла б послабити податковий тиск, щоб бізнес легалізувався.

Дефіцит бюджету зростає через вибори, - економіст
Фото: Артем Атаманюк

Дефіцит держбюджету України за січень-липень зріс майже удвічі порівняно з аналогічним періодом минулого року і сягнув 16,936 млрд грн. Причина різкого зростання - необхідність передвиборних витрат, каже LB.ua Василь Юрчишин, керівник економічних програм Центру ім. Разумкова.

"З одного боку, триває сповільнення в економіці, промисловість практично припинила рости, податки з бізнесу зібрано авансом. З іншого боку, наближаються вибори, потрібно здійснювати виплати. А бюджет уже й так порожній після Євро-2012. Так дефіцит природно збільшується", - пояснює Юрчишин.

Утім, уряд ще має запас міцності в рамках, поставлених МВФ (дефіцит 1,8% ВВП, або приблизно 27-30 млрд грн). Хоча представник Фонду в Україні Макс Альєр уже висловив сумнів, що Україна зможе утримати дефіцит в узгоджених рамках.

"Щоб скоротити дефіцит бюджету, уряд міг би піти на звільнення бізнесу від податкового тиску, на спрощення бюрократичних процедур. Це, звичайно, утопічна картина, але таке рішення справді могло б вивести бізнес із тіні", - пояснив Василь Юрчишин.

Як приклад неефективності сьогоднішньої системи він назвав свого знайомого, який зараз закриває бізнес. Незважаючи на слова про спрощення процедур для бізнесу, знайомому економіста доведеться пройти 17 кабінетів, щоб закрити підприємство.

Нагадаємо, заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова пояснила, чому доходи бюджету падають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram