ГоловнаЕкономікаФінанси

Українці вірять в гривню, але з підозрою ставляться до держструктур, - опитування

У надійності євро і долара впевнені менше.

Українці вірять в гривню, але з підозрою ставляться до держструктур, - опитування
Фото: podrobnosti.ua

Більше ніж третина українців (35%) вважають гривню найнадійнішою валютою.

Про це свідчить опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), результати якого були презентовані соціологами в Києві 28 серпня.

"Респонденти назвали гривню найбільш надійним грошовим інструментом поряд з загальносвітовою валютою доларом (35% і 33%, відповідно). Також лише кожен десятий опитаний повідомив, що найбільш надійною валютою, на його думку, є євро", - підкреслив генеральний директор КМІС Володимир Паніотто під час прес-конференції в прес-центрі УНІАН.

За його словами, основним завданням дослідження, проведеного з 19 по 28 липня методом телефонного інтерв'ю, було визначити рівень довіри українців до різних державних структур. Було опитано 1000 респондентів, що мешкають в усіх областях України та в Криму (вибірка репрезентативна для дорослого населення України у віці 18 років і старше зза 18).

З'ясувалося, що всього державним структурам повністю або скоріше довіряють близько третини опитаних - 27%. Показник довіри до Кабінету Міністрів становить 26%, до Адміністрації Президента України - 25%, до Верховної Ради - 21%, до Вищої ради юстицій - 18%. "Рівень узагальненої довіри в 27% вдалося подолати тільки Національному банку України - йому довіряють 32% респондентів. Ймовірно, такий високий результат проектується і на гривню як національну валюту", - зазначив Паніотто.

Показовим експерт вважає і той факт, що українці пильно стежать за роботою державних структур. "Найбільшу увагу респондентів привертає діяльність Верховної Ради України, Кабінету Міністрів та Адміністрації Президента - за нею стежить більше ніж половина опитаних: 62% і по 53%, відповідно", - сказав гендиректор КМІС. При цьому, за його словами, трьома найпоширенішими причинами недовіри громадян до державних структур респонденти назвали корупцію (54%), відсутність помітних результатів діяльності (38%) і бюрократію (29%).

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв, що гривня після парламентських виборів не обвалиться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram