ГоловнаЕкономікаДержава

Названо імена "газових королів" України

У списку - олігархи, міністри і син Президента.

Названо імена "газових королів" України

У п'ятницю Дніпропетровська облрада дозволила трьом компаніям шукати сланцевий газ в області. Йдеться про НАК "Надра України", Український геологічний науково-дослідний центр і компанію "Годен Деррік". Остання компанія фігурує в розслідуванні сайту "Слідство.Інфо" як компанія, пов'язана з міністром агрополітики Миколою Присяжнюком і міністром екології Едуардом Ставицьким.

Можновладні чиновники будь-який зв'язок із газовими родовищами заперечують, але доводи журналістів доволі переконливі. У своїх висновках журналісти Дмитро Гнап і Ганна Бабинець спираються на документи.

Вони вивчили, кому належать українські надра. Серед щасливих володарів газових родовищ виявилися ПАТ "Шахта ім. Засядька" (Юхим Звягільський, п'ять родовищ на приблизно 5 млрд кубометрів газу) та ТОВ "Міжрегіональна газова компанія" (пов'язана з Олександром Януковичем, п'ять родовищ на приблизно 3 млрд кубометрів).

Через декількох юросіб десять родовищ на приблизно 18 млрд кубометрів контролює олігарх Ігор Коломойський (група "Приват"). Народний депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко також має п'ять газоносних джерел на 8 млрд кубометрів.

Але найбільше джерел - 28! - дісталося компанії "Годен Деррік", яка, згідно з журналістським розслідуванням, пов'язана з Миколою Присяжнюком й Едуардом Ставицьким.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram