ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін залишає регіони без грошей через зменшення доходів

Терміни затримок за розрахунками - від декількох днів до трьох тижнів.

Кабмін залишає регіони без грошей через зменшення доходів
Фото: segodnya.ua

Уряд регулярно блокує надходження коштів на казначейські рахунки міських рад. Терміни затримок різні - від п'яти днів у Львові до трьох тижнів у Черкасах.

"Станом на 15 серпня неоплачених Держказначейством рахунків накопичилося на 12 млн гривень", - нарікає заступник мера Вінниці Валерій Коровій. За інформацією "Експерта", до середини серпня обсяги заморожених платежів у Львові становили 1,7 млн, Луганську - 11,7 млн гривень. Пік затримок припав на кінець липня. Тоді, за підрахунками експерта з бюджетних питань Асоціації міст України Олександра Слобожана, уряд затримав місцевим бюджетам від 3 млрд до 4 млрд грн.

Затримки пов'язані з різким скороченням доходів держбюджету (в липні до загального фонду надійшло всього 18,9 млрд гривень, це на 3 млрд грн менше, ніж за аналогічний період минулого року).

"З Кабміну надійшла команда: зупинити операції з місцевими бюджетами заради реалізації раніше анонсованих Президентом соціальних ініціатив вартістю 30 мільярдів гривень", - зазначає член парламентського комітету з питань бюджету Юрій Ганущак ("БЮТ-Батьківщина").

Експерти припускають, що Кабміну в липні потрібні були кошти місцевих бюджетів на виплату компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР (1,5 млрд грн), планове підвищення соцстандартів із 1 липня (639 млн грн), обслуговування і погашення держборгу (1,4 млрд грн).

Затримки у проведенні платежів призвели до практично повної зупинки фінансування незахищених статей видатків місцевих бюджетів. До них належать ремонт доріг, благоустрій прибудинкових територій у містах і населених пунктах.

Нагадаємо, гроші в бюджеті України швидко "тануть".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram