ГоловнаЕкономікаДержава

FT: "Газпром" підштовхнув Україну до Заходу

Сланцевий газ допоможе Києву позбутися російського імпорту.

FT: "Газпром" підштовхнув Україну до Заходу
Фото: www.profi-forex.org

Рішення України розкрити свої двері перед міжнародними енергетичними компаніями доводить, що країна не зовсім відвернулася від Заходу, пише Роман Олеарчик у Financial Times.

"Українські чиновники передали консорціуму, який очолює американська компанія Exxon Mobile і англо-голландська група Royal Dutch Shell, права на підписання угоди про розподіл продукції з розвідувальних робіт з пошуку вуглеводнів в обширній акваторії біля Чорноморського узбережжя країни", - повідомляє видання.

Автор статті наводить оцінку міністром екології та природних ресурсів України Едуардом Ставицьким запасів газу, що залягає на Скіфській ділянці, згідно з яким вони становлять 200 - 250 мільярдів кубометрів газу і дозволять отримувати 5 мільярдів кубометрів на рік.

Експерти в цій галузі більш обережні і попереджають, що "проект досі знаходиться в стадії дослідження" і що "видобуток газу може початися через роки", зазначає Financial Times.

"Україна сподівається, що в довготривалій перспективі проект допоможе економіці країни, що потребує газу, скоротити її сильну залежність від дорогого російського імпорту", - стверджує автор публікації.

Інвестори пообіцяли вкласти 200 млн доларів у початкову розвідувальну фазу, але в Україну можуть потекти мільярди, якщо будуть виявлені комерційно рентабельні запаси газу, вважає видання.

"Україна, яка за деякими оцінками володіє четвертими за величиною в Європі запасами сланцевого газу, до цього року тримала на відстані міжнародних енергетичних гігантів, мало інвестуючи в свій енергетичний сектор і залишивши його на відкуп місцевим олігархам", - пише автор статті.

"Відхиливши постійні вимоги Януковича знизити ціну на імпортований газ, "Газпром", за іронією долі, сприяв зміні інвестиційної політики України на краще", - вважає видання.

Переклад: ІноПреса

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram