ГоловнаЕкономікаДержава

Бізнес проти податкової реформи

Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) застерігає Україну від поспішних рішень.

Бізнес проти податкової реформи

Концепція реформування податкової системи викликає занепокоєння ЄБА, йдеться в прес-релізі Асоціації.

Найбільше членів ЄБА лякає непослідовність і контраверсійність пропозицій. Поряд із такими прогресивними пропозиціями як зниження ставки єдиного соціального внеску (ОСВ) і скасування низки неефективних платежів, влада пропонує декілька небезпечних для бізнесу новацій. Наприклад, податок з обігу, скасування максимальної величини бази нарахування ОСВ і відродження відрахувань до Пенсійного фонду від операцій із купівлі валюти.

  • Введення податку з обігу за ставкою 2-2,5% без урахування прибутковості окремих галузей і видів діяльності призведе до зростання податкового навантаження на окремі підприємства. Такий податок може створити диспропорції в економіці та поставити вітчизняні підприємства в менш вигідні умови, ніж іноземні.
  • У світовій практиці одночасно ПДВ і податок з обігу майже не застосовують. Ці податки виключають одночасне застосування.
  • Введення податку з обігу в умовах, коли багато компаній отримують збиток, призведе до зростання тиску на і так слабкі бізнеси.
  • Додаткове навантаження на операції купівлі-продажу валюти (3% у Пенсійний фонд) призведе до зростання цін на товари та послуги для кінцевих споживачів.
  • Скасування максимальної бази нарахування ЄСВ не допоможе вивести податки з тіні.

ЄБА наполягає на проведенні додаткових розрахунків очікуваного ефекту від змін податкової системи. Будь-які поспішні (наприклад, з 2013 року) зміни правил також є неприйнятними для законослухняного бізнесу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram