ГоловнаЕкономікаДержава

"Запоріжсталь" потрібна Ахметову для зміцнення позицій на світовому ринку металургії, - експерти

"Метінвест" оголосив про модернізацію комбінату.

"Запоріжсталь" потрібна Ахметову для зміцнення позицій на світовому ринку металургії, - експерти
Фото: life.zp.ua

Програма модернізації комбінату "Запоріжсталь", про підготовку якої оголосив його новий власник холдинг "Метінвест", є єдиним способом зберегти підприємство і повернути йому статус важливого об'єкта української економіки. Таку думку висловлюють експерти, які коментують новину про отримання "Метінвестом" контролю над "Запоріжсталлю".

Зокрема, Тарас Жовтенко, експерт Центру євроатлантичної інтеграції, вважає, що запорізький комбінат може повернути позиції одного з найбільших виробників Європи лише в разі радикальної модернізації.

"Історія "Запоріжсталі" по-своєму захоплююча, але і драматична. Колись комбінат був дуже прогресивним підприємством, яке вперше вводило деякі технології не тільки в СРСР, а й у всій Європі. Однак за останні десятиліття він істотно здав свої позиції, і хоча наразі "Запоріжсталь" залишається великим експортером, його продукція поступається іноземним аналогам за низкою характеристик. Пов'язано це, в першу чергу, з використанням застарілих технологій виробництва.До того ж, комбінат є одним із найбільш проблемних з екологічної точки зору підприємств України", - зазначив експерт.

На думку Жовтенка, оголошення "Метінвестом" програми модернізації "Запоріжсталі" дає підприємству шанс на відновлення прибутковості, а українській економіці - можливість зберегти нинішні позиції в період зниження попиту на світовому металургійному ринку.

"Коли в кризу 2008-09 рр... впав попит на нашу металургійну продукцію, Україна провалилася вниз в економічному плані. Зараз можна констатувати ознаки повернення несприятливої ситуації, оскільки попит знову знижується. Тому в цій ситуації важливі невідкладні дії з модернізації і зниження вартості виробництва, про які заявляє "Метінвест", - наголосив Жовтенко.

Петро Бурковський, експерт Української консалтингової групи "Радичі", вважає, що майбутня модернізація "Запоріжсталі" визначить напрям розвитку вітчизняного гірничо-металургійного комплексу в середньостроковій перспективі.

"Власників ГМК постійно і справедливо критикують за те, що вони заощаджують на капіталовкладеннях в розвиток виробництва. В результаті продукція української металургії більш енергоємна і менш конкурентоспроможна, ніж її конкуренти. Тому, якщо "Метінвесту" вдасться модернізувати "Запоріжсталь", і перетворити один із найбільш відсталих меткомбінатів на лідера ринку в своєму сегменті, це може стати стимулом для модернізації інших підприємств галузі", - зазначив Бурковський.

Нагадаємо, 30 липня Metinvest B.V. (материнська компанія міжнародної вертикально-інтегрованої гірничо-металургійної групи "Метінвест") оголосила про реалізацію опціону на викуп 50% в гірничо-металургійному бізнесі групи "Індустріал". В результаті реалізації опціону, "Метінвест" разом з групою інвесторів консолідував понад 50% акцій комбінату "Запоріжсталь".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram