ГоловнаЕкономікаБізнес

Оптова ціна на цукор різко зросла

Цукор має коштувати 7-8 грн за кг, вважають виробники.

Оптова ціна на цукор різко зросла
Фото: focus.ua

За останній місяць оптова ціна на цукор зросла на 18%, досягнувши максимуму за останні дев'ять місяців, пише "КоммерсантЪ-Украина".

"З кінця червня оптова ціна підвищилася з 5-5,2 до 5,9-6,1 тис. грн/т", - говорить керівник аналітичного відділу консалтингової компанії ААА Марія Колесник. Зростання оптових цін на цукор поки що не сильно позначилася на роздробі. За даними моніторингу цін на соціально значущі товари, проведеного Міністерством економічного розвитку і торгівлі, з 6 по 24 липня середні відпускні ціни в Україні зросли на 2,3%, до 5,88 грн/кг.

"Цукор має коштувати 7-8 грн за кг - це його собівартість", - говорить голова Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Микола Ярчук і посилається на зростання цін на насіння і добрива.

Хоча Марія Колесник вважає, що об'єктивних причин для підвищення вартості цукру немає. За оцінками аналітика ІК Dragon Capital Тамари Левченко, зважаючи на посіви цукрового буряка та прогнози врожаю, в Україні буде вироблено близько 1,9 млн т цукру. "Враховуючи перехідні запаси в обсязі 300 тис. т на кінець маркетингового року, Україна повністю зможе себе забезпечити цим продуктом", - зазначає вона.

Нагадаємо, міністр АПК Микола Присяжнюк хоче скасувати мінімальні ціни на цукор.

График: Коммерсант-Украина
График: Коммерсант-Украина

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram