ГоловнаЕкономікаФінанси

Центральний офіс VAB банку заблокували

Конфлікт акціонерів фінустанови вступив в агресивну фазу.

Центральний офіс VAB банку заблокували
Фото: kommersant.ua

Міноритарій і засновник VAB банку Сергій Максимов виступив ініціатором блокування роботи центрального офісу банку.

Про це видання "КоммерсантЪ-Украина".

За його даними, вчора співробітники центрального офісу VAB банку, розташованого по вулиці Дегтярівській, 21-г, не змогли приступити до роботи: їх не впустила охорона власника цього будинку - ТОВ "Офіс Лайн". Свої дії в компанії пояснили тим, що в ніч із 13 проти 14 липня група з 30 осіб "спортивної статури" на чолі з заступником голови правління VAB банку Анжелікою Головко спробувала захопити будівлю, але їх зупинили черговий адміністратор та прибулі на виклик співробітники Державної служби охорони.

Співвласник "Офіс Лайн", міноритарій VAB банку Сергій Максимов, вважає, що "рейдерське захоплення" будівлі може повторитися, і під виглядом співробітників у нього увірвуться "невстановлені особи". Тому з 16 липня власник будівлі обмежив доступ на його територію для всіх співробітників банку.

Мало того, керівництво компанії "Офіс Лайн" прийнято рішення про примусове виселення ПАТ "Всеукраїнський акціонерний банк" із незаконно займаних ним приміщень, - йдеться в письмовому зверненні директора компанії "Офіс Лайн" Олександра Іванченка до співробітників банку. Про серйозність намірів компанії свідчить і те, що близько 10.00 з торця будівлі зняли десятиметровий логотип банку - VAB.

Конфлікт навколо будівлі, в якому 5-й і 6-й поверхи займає головний офіс VAB банку, триває з моменту входження в капітал цієї установи Олега Бахматюка. Банк із січня 2011 року не платить за оренду приміщення (заборгованість становить понад 30 млн грн), договір якої завершився в лютому поточного року. Відсутність цих коштів нібито не дозволяє "Офіс Лайн" погашати кредит перед самим VAB банком.

Не зумівши домовитися з фінустановою, "Офіс Лайн" два тижні тому відключив на цих поверхах кондиціонери та вентиляцію, а 13 липня - електроенергію.

Керівництво VAB банку впевнене у правомірності своїх дій. "Ми не укладали з "Офіс Лайн" договір оренди і не повинні нічого йому платити, - вважає голова Наглядової ради банку Наталія Василюк. - Компанія винна банку більш ніж 80 млн грн і не обслуговує кредити. Ба більше, прокуратура в рамках розслідування однієї з кримінальних справ передала цей будинок, який і так у нас у заставі, на збереження банку. Тому ми в ньому перебуваємо на законних підставах, а компанії Сергія Максимова проводять протиправні дії, яким повинні дати оцінку правоохоронні органи".

Незважаючи на блокування головного офісу VAB банку, установа не зупинила роботу. Головні операційні підрозділи - казначейство, IT-департамент, департамент роботи з кредитними картами і бек-офіс - раніше були переведені в інші будівлі. За оцінками співробітників банку, на Дегтярівській, 21-г працювало близько 200 осіб: правління, співробітники апарату, фахівці з оцінки ризиків і роботи з корпоративними клієнтами. "Банк абсолютно нормально функціонує, платежі проходять, клієнти не відчувають неприємностей", - запевнив член правління, директор департаменту казначейства і фінансових інститутів VAB банку Сергій Борисов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram