ГоловнаЕкономікаБізнес

Фінляндія погрожує вийти з єврозони

Країна не має наміру триматися за євро за всяку ціну.

Фінляндія погрожує вийти з єврозони
Фото: horoshienovosti.com.ua

Фінляндія не відкидає можливості виходу із зони євро, щоб не оплачувати витрати інших країн єврозони.

"Фінляндія хоче зберегти участь в єврозоні, і ми вважаємо, що запровадження євро принесло країні користь. Але Фінляндія не буде триматися за євро за всяку ціну, і ми готові розглянути всі сценарії", - заявила міністр фінансів Фінляндії Ютта Урпілайнен в інтерв'ю фінансовій газеті Kauppalehti.

Голова Мінфіну наголосила, що Фінляндія - одна з небагатьох європейських країн, що зберегла вищий кредитний рейтинг, - не погодиться на таку модель фінансової інтеграції, де країни несуть колективну відповідальність за погашення облігацій і несуть на собі кредитні ризики один одного. Вона також не згодна з ідеєю банківського союзу, якщо його реалізація вимагатиме об'єднання зобов'язань.

"Ми не готові до колективної відповідальності за держборг інших країн, за їх темпи економічного зростання, за прийняті ними ризики. Ми дотримуємося конструктивних поглядів і хочемо покласти край кризі. Але не будь-якими методами", - зазначила вона.

Представники Фінляндії не згодні з ухваленим на саміті ЄС рішенням використовувати Європейський стабілізаційний механізм для викупу облігацій периферійних країн. Гельсінкі мають намір найближчим часом почати переговори з Мадридом про надання гарантій за коштами, наданими в рамках програми рекапіталізації іспанського банківського сектора.

Нагадаємо, що черговою країною єврозони, яка звернеться по фінансову допомогу, може стати Словенія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram