ГоловнаЕкономікаБізнес

Могильов знищив власність бізнесмена Лебедєва

Аварійні руїни готелю "Асторія"в Сімферополі знесли за вісім днів.

Могильов знищив власність бізнесмена Лебедєва
Фото: Макс Левин

Влада Сімферополя знесла руїни готелю "Асторія" в центрі столиці Криму за дорученням голови Радміну Криму Анатолія Могильова. Раніше російський бізнесмен Олександр Лебедєв заявляв, що руїни - це його власність. Таким чином, Могильов пішов проти відомого російського олігарха.

Останнім часом Олександра Лебедєва переслідують неприємності. У червні 2012 року суд почав ліквідацію ЗАТ "Готель "Україна", яке входило до сфери впливу росіянина. На початку червня Лебедєв був змушений продати свій "Енергобанк". А у вересні 2011 року він заявив про продаж усіх своїх бізнес-активів в Україні.

Будівлю в Сімферополі по вулиці Карла Маркса, 16, було зведено в середині 1860-х років. Відомо, що будинок належав купцю С.М. Спіро, редактору-видавцю газети "Кримський вісник". Уже 1866-го він відкрив тут друкарню і літографію. 1880 року в цьому приміщенні розташувалася редакція газети "Таврида". 1910-го було відкрито кінотеатр "Ампір", який тривалий час працював також як театр. 1929 року він отримав нове ім'я "Прожектор", а в 1931-го його почали називати "Культфільм", потім - "Юнгштурм". У 1930-х роках тут діяло єврейське товариство, а після війни в будівлі відкрили готель "Асторія" та однойменний ресторан (один із найкращих у місті), працювало фотоательє. В останні роки свого життя будинок прихистив у себе "Дитячий світ".

26 травня 2012 року російський бізнесмен Олександр Лебедєв заявив, що руїни будівлі - це його власність. "Уряд Криму оголосив, що вони цю історичну стіну біля парламенту знесуть. Взагалі стіна належить юридичній особі, яка належить нам. А чому ми не почали будувати готель? Тому що нам не дали дозволів ... До того ж, вони хочуть зламати стіну ... і, наприклад, звалити на нас витрати ... ", - сказав Лебедєв у зверненні на youtube.

Попри це, руїни готелю знесли. На демонтаж будівлі знадобилося вісім днів. Тепер влада Сімферополя думає, що розмістити на місці розібраного будинку.

Відео: кримський тижневик "Республіка", який близький до Анатолія Могильова

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram